Studere i Aarhus
Utdannelsen består av 12 semestre, over 6 år, og foregår på dansk.
Studiet er delt inn i en bachelor- og en kandidatdel, hver på 3 år. I første del av studiet lærer man om den friske menneskekroppen og hvordan den skal fungere. I siste del lærer man om sykdommer og hvordan man skal behandle pasienter. De siste 3 årene er det mye klinikk, i kombinasjon med forelesninger og teori. Dette gjør at man er godt forberedt til legerollen ved endt studie.
Det starter 250 studenter hvert semester. Noe av undervisningen er som felles forelesning, men en god del av undervisningen foregår i klasser på 20-30 personer hvilket gjør at man blir godt kjent med sine medstudenter. Her er det både leger og eldre medstudenter som står for undervisning. De tre siste årene inneholder mye klinisk undervisning på sykehus. Du får i løpet av studiet mange nyttige redskaper og erfaringer som gjør deg godt rustet til å møte utfordringene som venter deg i din framtid som ung lege. Det kan søkes om utveksling til Norge på 11. semester (internasjonalt semester), og etter gjennomført 6 år i Danmark, er man garantert KBU (dansk svar på LIS1), og man kan i prinsippet søke om autorisasjon til LIS1 i Norge.
For å komme inn på studiet, skal det søkes via Optagelse.dk. Her kan man enten komme inn gjennom kvote 1 som er karaktersnitt (80% av studenter), eller kvote 2 (20% av studenter) som består av en skriftlig og muntlig test. Man kan ønske sommerstart eller vinterstart. Krav til å kunne søke er: Internasjonal engelsk, R2 matematikk samt fagkombinasjonene fysikk 1 og kjemi 1, eller kjemi 1 og Biologi 2.
Aarhus Universitet ble etablert i 1928 og består av 26 institutter. Universitetet har i overkant av 40 000 studenter. De fleste studiene ligger samlet i den idylliske universitetsparken, en herlig grønn lunge i hjertet av Aarhus. Det medisinske fakultet ligger midt i universitetsparken, hvor studentene har sitt eget “medicinerhus” som er et 6 etasjes bygg med kaffe/spisestue, 4 store lesesaler, en rekke grupperom samt deres egen fredagsbar. Utover dette ligger det et stort bibliotek med store lesesaler for medisin- og odontologistudenter, samt et felles bibliotek med lesesaler for alle studier. Forelesningene foregår i ulike forelesningssaler i universitetsparken, samt på det nye sykehuset.
Som student i Danmark har man de fleste samme rettigheter som en dansk statsborger, og har dermed tilgang til gratis helsetjeneste i Danmark.
Aarhus er Danmarks nest største by med sine 315 000 innbyggere. Av disse er mer enn 60 000 studenter. Dette gjør gjennomsnittsalderen relativt lav og bidrar til et fantastisk studentmiljø. Med andre ord en perfekt by å studere i. Hvert år starter ca. 20 nordmenn på medisinstudiet ved Aarhus universitet. I alt er det ca 2000 medisinstudenter.
Danmark har et velutviklet tognett, som gjør transport til og fra Aarhus lett. Fra Aarhus lufthavn går det direktefly til Oslo, så turen hjem til Norge er ikke så lang. I tillegg er København og Billund lufthavn ikke så langt unna. En sykkel er et ”must” i en by som denne. Man sykler overalt, selv om busstilbudet er godt. Byen er forholdsvis liten til å være en storby. De fleste av dine venner bor i sentrum, universitetet ligger midt i byen og det meste av det du kommer til å foreta deg foregår innenfor Ring 1.
Kulturlivet i Aarhus er mangfoldig. Hvert år arrangeres Aarhus ”festuge”, som byr på mange opplevelser, gratis konserter og god stemning døgnet rundt. Byen yrer av liv og smilende ansikter. Årets store begivenhet som student er den forrykende Kappseilasen. Denne foregår i universitetsparkens innsjø og tiltrekker seg intet mindre enn 30 000 studenter. Om høsten arrangeres Den store idretsdagen, hvor universitetsparken er fylt opp med idrettskonkurranser og etterfølgende ‘’Danmarks største fredagsbar’’ med konserter. Ellers arrangeres Northside festival i juni, som alltid byr på mange kjente artister.
Byen har gode shoppingmuligheter, mange treningssentre, idrettsforeninger, museer og et tivoli! Aarhus ligger også rett langs vannkanten, og har lokale skoger og parker rett rundt sentrum. De uendelig lange strendene fylles opp om sommeren med solglade studenter, og har gode muligheter for kitesurfing. Skogene har gode løpeturer, og den store botaniske hagen fylles opp med unge mennesker med engangsgrill, vin, øl og musikk.
Ta gjerne kontakt med oss!
Lurer du på noe mer eller ønsker å få nærmere innblikk i studiehverdagen? Ta kontakt og snakk med en av våre utenlandsstudenter!