Studere medisin i Odense

Odense er den tredje største byen i Danmark med ca. 197.000 innbyggere (2015) og ligger på øya Fyn. Det er bare 1,5-2 timer med tog til København og Kastrup, og dermed er det lett å både reise hjem til Norge eller ut i den store verden.
x

Odense er en sjarmerende by som kanskje er mest kjent for å være hjembyen til eventyrforfatteren H. C. Andersen. Den har mange koselige gater, restauranter og barer, samtidig som det er en by man lett blir kjent med – og glad i. Det er et rikt kulturliv med teater og konserter, og vi har Munkemose; en flott park med turmuligheter som ligger vakkert til ved elven Odense Å. Her ligger også fine Odense Zoo. Det finnes ellers mange treningssentre og fotball-/håndballag man kan bli med i. Det er altså mye å finne på også utenfor studiene.

Syddansk Universitet (SDU) er med sine ca. 30.000 studenter Danmarks tredje største universitet. Universitetet ligger et par kilometer fra sentrum, og her studerer man de første årene av medisinstudiet. Fra 3.-året studerer man ved Odense Universitetshospital (OUH) som ligger nært sentrum. Det er påbegynt bygging av nye OUH som en forlengelse av universitetsbygningen, som planlagt skal stå ferdig i 2022. Når dette står ferdig vil også siste del av studiet flyttes ut til universitetsområdet.

For å komme inn på bachelor i medisin kan man søke i to kvoter, enten med karakterer fra videregående i den ene kvoten, eller med opptaksprøve (MCQ) og intervju (MMI) i den andre. Det er vanlig for norske studenter å søke i begge kvoter. På bachelor har SDU en årlig norsk kvote på 14 studenter, men da søkere også konkurrerer med de danske søkerne kan det også være færre enn dette. Studiestart er både i september og februar, hvilket for bachelors vedkomne bestemmes ut fra søkers alder. De yngste søkerne får studiestart i februar, mens de eldste får starte i september.

imagek1l9o.png

Her i Danmark er medisinutdanningen delt inn i bachelor og kandidat. På bachelordelen (1.-3. år) lærer man de basale fagene, samt hvordan det friske mennesket fungerer. Bachelordelen består av 12 moduler, som hver er på 8 uker, med en avsluttende eksamen, og man får et bachelorvitnemål som gir opptak til kandidatutdannelsen. På kandidaten (4.-6. år) bruker man lærdommen fra bacheloren til å fordype seg i det syke mennesket, organisert etter hvilke organer som er rammet, med fokus på kommunikasjon, diagnostikk og behandling. Det er to klinikkperioder på kandidaten, den ene på 8. semester og den andre på 10. semester. Ved inntak på studiet har man automatisk plass på kandidatutdannelsen dersom man består bachelor. I tillegg er man også sikret KBU-plass (tidligere turnus) etter endt studie.

Timeplanen er forskjellig fra uke til uke, med forelesning (hele årgangen) og «hold» (mindre gruppe) – undervisning som ofte innebærer problembasert læring.  Vi har organbasert faginndeling og har derfor undervisning i en periode på 8 uker, og perioden avsluttes med en eksamen. Det vil si at vi har eksamen ofte, men det går som regel fint så lenge man leser jevnt og følger undervisningen. Eksamen er som regel skriftlig, men er også noen ganger muntlig/praktisk. Karakterskalaen er annerledes fra Norge da de her bruker 7-trinnsskalaen, der beste karakter er 12 og laveste er -3.

Vi har også klinisk ferdighetstrening under noen undervisningsperioder, hvor en øver på relevante kliniske ferdigheter. Disse ferdighetene blir vi eksaminert i med en mellom-OSCE på 8. semester. På 12. semester har vi en avsluttende embetseksamen der vi har en større OSCE og en skriftlig eksamen. OSCE står for «Objective structured clinical examination», og er en stasjonsbasert eksamen der man blir testet i ulike teoretiske og praktiske ferdigheter. Etter bestått embetseksamen får man tittelen cand.med.

Utenom selve utdannelsen er det også meget gode muligheter for forskning, og det finnes flere studentorganisasjoner som organiserer mange ulike kurs avhengig av hvor man har interesse (bl.a. suturering, traumekurs, røntgen, EKG) som både er lærerike og sosiale å være med på!

Har du noen spørsmål er det bare å ta kontakt!

Ta gjerne kontakt med oss!

Lurer du på noe mer eller ønsker å få nærmere innblikk ​i studiehverdagen? Ta kontakt og snakk med en av våre utenlandsstudenter!