Studere medisin i Zagreb

Zagreb er hovedstaden og den største byen i Kroatia. Byen ligger nordvest i landet, langs elven Sava, på sørsiden av Medvednica-fjellet. I den siste offisielle folketellingen for 2011 var befolkningen i Zagreb 790.017.
x

Det bredere hovedstadsområdet Zagreb inkluderer byen Zagreb og det separate Zagreb-fylket som bringer den totale befolkningen i hovedstadsområdet opp til 1.113.111. Det er det eneste storbyområdet i Kroatia med en befolkning på over 1 million. Zagreb er en by med en rik historie som dateres fra romertiden til i dag. Zagrebs mange museer gjenspeiler historien, kunsten og kulturen ikke bare i Zagreb og Kroatia, men også i Europa og resten av verden. Rundt 30 samlinger i museer og gallerier omfatter mer enn 3,6 millioner forskjellige utstillinger, unntatt kirkesamlinger og private samlinger.

f81bf3e5485267ab4986aa8276837734eb45dbe9.png

Zagreb er et viktig turistsenter, ikke bare når det gjelder passasjerer som reiser fra resten av Europa til Adriaterhavet, men også som et reisemål i seg selv. Byen har også en veldig fin park (Maksmir park). Siden krigens slutt har den tiltrukket seg nærmere én million besøkende årlig, hovedsakelig fra Østerrike, Tyskland og Italia. Imidlertid har byen enda større potensiale da mange turister som besøker Kroatia drar fra Zagreb raskt for å besøke strendene langs den kroatiske Adriaterhavskysten og gamle historiske renessansebyer som Dubrovnik, Split og Zadar. Mange butikker, butikkhus og kjøpesentre tilbyr en rekke kvalitetsklær. Det er rundt fjorten store kjøpesentre i Zagreb. Zagrebs tilbud inkluderer krystall, porselen og keramikk, halmkurver og kroatisk vin og gastronomiske produkter av ypperste kvalitet. Mange restauranter i Zagreb tilbyr forskjellige spesialiteter, både nasjonale og internasjonale retter.

7cc84fad1780cfa95e863537e9b037d5bd161955.png

Transport i Zagreb er ganske billig og det er kort vei fra flyplassen til sentrum hvor universitetet ligger. Det er gode transportnettverk. Det går direktefly til Gardermoen.

0b5db131df209645b0d0914b3b345c38a490a070.png

Universitetet i Zagreb er det største universitetet i Kroatia og det eldste kontinuerlig opererende universitetet i Sentral-Europa sør for Wien og i hele Sørøst-Europa. Zagreb School of Medicine ligger sentralt i Zagreb by. Den er tilknyttet Universitetet i Zagreb. Det er det eldste og største av de fire medisinstudiene i Kroatia. Kvaliteten på medisinstudiet ved Zagreb School of Medicine har tiltrukket studenter fra hele verden i flere tiår. Vedtaket om etablering ble gjort av det kroatiske parlamentet i januar 1917, som er en presedens i den kroatiske høyere utdanningen og vitner om at det allerede da var en bevissthet om betydningen av akademisk medisin på nasjonalt grunnlag. Ikke bare for utviklingen av legeyrket, men også hele samfunnet. Siden studieåret 1965/66 har det vært begrenset registrering og en opptaksprøve. Utviklingen av medisin og helsehjelp i Kroatia er uatskillelig fra University of Zagreb School of Medicine. Blant de utmerkede medlemmene av kroatisk medisin gjennom historien, og fremdeles i dag, kommer langt de fleste leger som har vært eller er professorer fra Zagreb School of Medicine.
 
I flere tiår var det den eneste institusjonen for medisinutdanning i landet. Siden begynnelsen av 90-tallet har fakultetet gjennomgått betydelige endringer. En av de mest betydningsfulle var overgangen fra fem til seks års studier. I studieåret 1990/91 startet den første generasjonen studenter for undervisningsopplegget på seks års studier, den nye læreplanen ble akseptert, og fag ble introdusert i det sjette studieåret som integrerer tidligere ervervet kunnskap, valgfrie emner gjennom studiet basert på problemløsning og innovasjoner i undervisningsmetoder og verifisering av ervervet kompetanse. I 2002/03 ble også kurs organisert i blokker implementert i prekliniske fag. Allerede fra første studieår har man begynt med klinisk erfaring på sykehuset (såkalte Fundamental Medical Skills) hvor man lærer noen kliniske prosedyrer.
 
Studenter kommer fra forskjellige land, bl.a. Israel, USA, Canada, Tyskland, Spania, Sverige og Storbritannia. Det er dessverre ikke mange norske studenter på universitetet i Zagreb. Jeg håper at norske studenter vil begynne å se på University of Zagreb School of Medicine som et passende sted for medisinstudier.

Ta gjerne kontakt med oss!

Lurer du på noe mer eller ønsker å få nærmere innblikk ​i studiehverdagen? Ta kontakt og snakk med en av våre utenlandsstudenter!