Studere medisin i Latvia

I Latvia finnes det norske medisinstudenter ved to universiteter som begge ligger i Riga.

Stradins University,  Latvijas Universitate

Latvias hovedstad er med sine snaue 700.000 innbyggere en by på størrelse med Oslo. Den kan likevel oppleves som en mindre, mer oversiktlig by. Byen er bygget rundt elven Daugava som renner ut i Rigabukta i hjørnet av Østersjøen. Ved østbredden av Daugava ligger Rigas gamleby. Den er forholdsvis liten, men inneholder likevel det meste man trenger i det daglige, og er derfor et populært bosted for studenter. Med sin flotte arkitektur, sine mange gamle kirker og utallige restauranter og utesteder er gamlebyen i tillegg veldig populær blant turister fra alle verdens hjørner, og det er for øvrig ikke sjeldent man kan høre norsk i gatene vel så ofte som latvisk.

Klimaet i Riga minner mye om norsk innlandsklima med kald, hvit vinter og varm, solrik sommer. Når våren kommer i mars-april er det ikke uvanlig at temperaturen plutselig stiger fra 15-20 minusgrader til 15-20 plussgrader på kort tid. Og med våren og varmen kommer også turistene sigende. Riga er en veldig populær turistby, så det går ikke lang tid før det yrer av liv i gatene, både av lokale og tilreisende. Men også på vinterstid er Riga et populært reisemål. I hele desember blir det bygget opp julemarked i gamlebyen hvor lokale og tilreisende håndverkere kommer og selger varene sine. Store markeder finner vi også ved midtsommerfeiringen og ved høsttakkefesten.

Man kan komme seg til Riga både med fly og båt. Fra Norge går det direkteruter til både Oslo, Trondheim, Stavanger og Bergen med flyselskapet Air Baltic. Med WizzAir sine lavprisbilletter kommer man seg til Riga direkte fra Torp og Oslo. I tillegg har Norwegian direkteflyvninger til både Oslo, Bergen og Trondheim. Skulle man ønske å komme med bil, går det ferje til Stockholm.


Stradins Kliniske Universitetssykehus, hvor man tilbringer mange timer i studietiden.

I Riga er det to universiteter som har medisinstudier på engelsk: Det Latviske universitet (LU) og Riga Stradins University (RSU). I tillegg tilbyr begge universitetene flere studier, både innen helsefag og andre fagområder. Det er store likheter mellom LU og RSU i oppbygningen av studiet. Majoriteten av internasjonale studenter, inkludert norske studenter, velger RSU som sitt universitet.

På RSU kommer kliniske fag tidlig inn i studieløpet. De første to årene ligger hovedfokuset på basalfag som makro- og mikroanatomi, embryologi, fysiologi, molekylærbiologi og genetikk, histologi og etter hvert mikrobiologi. Fjerde semester begynner patologi og patofysiologi, og blir en overgang til tredjeåret, der undervisningen stort sett flyttes fra universitetet til sykehusene. Tredjeåret består av innføringsemner i indremedisin og kirurgi i tillegg til farmakologi og basiskunnskaper i pasientkontakt og prosedyrer. Videre blir studiehverdagen mer og mer klinisk basert.


Rigas gamleby som er et populært turistmål med mange restauranter, barer, butikker og spa.

Studentene blir delt inn i grupper på rundt 10 studenter. Undervisningen består av felles forelesninger for hele kullet og teoretiske eller praktiske seminarer for hver gruppe. Man kommer tett på lærerne og får personlig oppfølging i alle fag. Man har 2-3 midtveisprøver i hvert fag per semester. I starten blir man gjerne testet hver time, men dette avtar etter 3. studieår.

De første studieårene lærer man latvisk. I hverdagen klarer man seg fint på engelsk, men latvisk er nyttig for pasientkommunikasjon utover i studiet. For de som måtte være interesserte er det også muligheter for å lære seg russisk som også kan være nyttig siden en stor del av befolkningen i Riga er russisktalende.

Eksamensformen varierer fra fag til fag. De to første årene har man ofte eksamener med en skriftlig del og en muntlig eller praktisk del. I andre fag er det er det skriftlig eksamen, ofte i form av flervalgsspørsmål kombinert med skriftlige oppgaver.

Når det innimellom travle studieuker dukker opp noen fridager har Latvia mye forskjellig å by på. Selv om landet er flatt er det rikt på skog og flotte naturopplevelser kun en buss- eller togtur fra Riga, og bare 20 minutter med tog unna milevis med hvite, flotte strender. I tillegg er både Litauen og Estland kun en 4-5 timers kjøretur unna, og det er gode bussforbindelser til begge. Det blir årlig arrangert en rekke arrangementer, alt fra sosiale sammenkomster til akademiske seminarer, for internasjonale studenter. Om man har lyst til å fordype seg i spesifikke spesialiteter innenfor medisin så har internasjonale studenter 12 interessegrupper for dette. Det er også mange forskjellige organisasjoner som arrangerer arrangementer for forskjellige nasjonaliteter, men disse er som regel åpne for alle så en flott mulighet å lære mer om andre kulturer og tradisjoner. Skolen har ulike idrettslag, kor og folkedansgruppe som er åpne for både latviske og internasjonale studenter. ANSA arrangerer også events for studenter; velkomstfest, jevnlige pubquizer, julebord, 17. maifeiring, og sportsarrangementer.


I Latvia er de svært flinke til å ta vare på parkene. I Riga finnes det mange flotte parker.

Levekostnadene i Riga er naturlig nok lavere enn i Norge. Derfor velger de fleste studenter å bo i sentrumsområdet. Selv om prisene er blant de dyreste i Riga, er det likevel billig, med priser ned i 200-300 euro (ca. 2000-3000 kr) per måned. Universitetet har nylig bygget studentboliger for internasjonale studenter, men disse ligger ved universitetet og er derfor ikke veldig sentralt. I tillegg er de ganske overpriset for det man kan få i sentrum. Prisene på dagligvarer er også lave. Man kan handle dagligvarer på Rimi (ja, de finnes i Riga!) for omtrent en tredjedel av det man ville betalt i Norge. Om man vil betale litt mer kan man også handle på Stockmann, der utvalget er enda større også av importerte varer, deriblant norsk Gudbrandsdalsost. Andre varer som klær, elektronikk og lignende er også jevnt over noe billigere enn i Norge, men ikke i like stor grad som matvarer.

Alt i alt er Riga en veldig fin by å være student i, og du er hjertelig velkommen som ny student! Ta gjerne kontakt med oss kontaktpersoner om du har spørsmål eller vil vite mer.

Ta gjerne kontakt med oss!

Lurer du på noe mer eller ønsker å få nærmere innblikk ​i studiehverdagen? Ta kontakt og snakk med en av våre utenlandsstudenter!