Norsk medisinstudentforening

Fagforening og interesseorganisasjon for studenter

Polen

Studere medisin i Białystok

Białystok er en by nordøst i Polen, med ca. 300.000 innbyggere. I sentrum av byen ligger det medisinske fakultetet.
Bilde av Białystok
Białystok

Det har 5.300 studenter, og 400 av disse går på såkalt English division. Gruppen av de internasjonale studentene består av norske, tyske og spanske studenter, men det er også noen studenter fra USA, Canada, Island, Saudi-Arabia, Finland og Sverige. Den enkleste måten å komme seg til Białystok på er å fly til Warszawa og deretter videre med tog (ca. 2½ time) til byen. Både Norwegian, SAS og Wizzair flyr til Warszawa, og man får til tider veldig billige billetter.

På studiet kommer man inn i en klasse på omtrent 90 elever. Det som er veldig positivt med å studere i Białystok, er at universitetet virkelig ønsker at du skal komme deg gjennom studiet. Mange fag, f.eks. anatomi i 1. klasse, har høy kvalitet, mens andre kanskje mindre viktige fag ligger på et lavere nivå.

Universitetet har et topp moderne sykehus som ble ferdigstilt i 2015. Et par år senere ble et nymoderne simuleringssenter ferdig. Her får man blant annet ta del i akuttsimulering sammen i team. Der får man god trening i framtidige situasjoner i trygge omgivelser.

Det må understrekes at det å studere i Polen er veldig annerledes enn å studere i Norge. Polen holder fremdeles på den gamle puggemetoden, og du må forvente å lese mye og jevnt i alle fag hele tiden. De fleste fag gir også prøver i alle timer, det vil si at du må være forberedt på det temaet du skal ha om før du har hatt undervisning om det. Enkelte fag gir uformelle testprøver, mens andre gir prøver som du må bestå. Dersom du ikke består, må du ta prøven opp igjen. Men på den positive siden, så er man godt forberedt til eksamen da man vet hva lærerne har fokusert på gjennom året. Det å studere i Polen er ikke nødvendigvis vanskeligere enn å studere i f.eks. Norge, men det krever innsats og arbeidsvilje, da en ofte har en svært stor arbeidsmengde man må forholde seg til.

Białystok er en by under stadig utvikling, og det har skjedd veldig mye de siste årene. Den har et lite, men koselig sentrum, med mange koselige kafeer og restauranter. En av de beste fordelene med byen er at alt er sentrert rundt universitetet, og alt fra sykehus til restauranter er innenfor gåavstand. Flere nye kjøpesentre har kommet, og i tillegg til mange butikker finnes det klatrevegg, kino og flere nye treningssentre. I tillegg blir Białystok kalt Polens grønne lunge.  Byen har veldig mange parker og grønne arealer. Her er det mange muligheter for jogging for dem som liker det. Det er flere aktiviteter man kan bli med på, alt fra skolelag i fotball, basket, volleyball, svømming, innebandy og søndagsfotball. Det er også blitt opprettet grupper for folk som liker å danse og klatre. Studielånet rekker langt når man er student i Polen, og sammenliknet med andre studiebyer i samme land er nok Białystok en av de billigste byene å bo i. Det er mulig å få en fin og sentral leilighet til en mye lavere pris enn i Norge.

Białystok

Białystok har et aktivt ANSA-styre, og her skjer det mye i løpet av året med blant annet Bialy-Ball, Halloweenfest, julebord, 17. maifeiring, og den årlige Harry-cupen (fotballturnering med utkledning).

I tillegg finnes «tandem of languages», som er et internasjonalt språkprogram hvor polske og internasjonale studenter lærer bort litt av sitt eget språk til hverandre. Det kan forresten være veldig greit å gjøre en liten innsats for å lære seg litt polsk, ettersom engelsk ikke blir like mye brukt av den eldre befolkningen. Det undervises i generell og medisinsk polsk de to første årene av studiet, men erfaringsmessig er det få som lærer seg så veldig mye polsk ved hjelp av dette. Det beste tipset er å bli kjent med polakker og snakke mye polsk. Dette vil også være en stor hjelp når man begynner å være på sykehuset i tredje året!

Białystok

Białystok