Studere medisin i Katowice

Medical University of Silesia er et av de største universitetene i Polen og i Sentral Europa. Universitetet ligger i den sørlige delen av Polen i Katowice, 70 km fra Krakow.
Bilde av Katowice
Utsikt til den eldste kirken

SilesiaUniversitet ble etablert i 1948, men English program ble startet i 1996. Skolen huser ca. 1600 studenter hvorav 400 studerer på engelsk. Det engelske programmet har opptak både til vinter- og sommersemester, og det finnes både et 6-års program og 4-års program for medisinstudentene. 4-års programmet er kun for amerikanske og canadiske statsborgere, grunnet at studiet i Canada og USA også er 4-årig. Medisinstudiet i Katowice er delt opp i to deler. De første 4 årene er preklinisk og de siste to årene er kliniske.

Studentmiljøet er veldig internasjonalt, og alle er veldig interessert i å bli kjent med nye folk. Det er bare 10 norske studenter og få svenske studenter i Katowice, de fleste kom i 2011. Tallet forventes å bli høyere til høsten i følget universitetet. De fleste studentene er fra USA/Canada og resten er fra Europa. Når det gjelder forleserne/ professorene så snakker de fleste flytende engelsk. Man har prøver hver uke og man må bestå prøvene for å ta avsluttende eksamen. De fleste fagene har bare skriftlig eksamen (avkryssning), og man har 3 sjanser. Klarer man det ikke på disse 3 sjansene da går man opp til board exam. Hvis man ikke klarer å bestå da, tar man opp faget følgende semester og man betaler bare for det faget man repeterer.

LigotaOmrådet der universitetet ligger er rolig med små matbutikker i nærheten og busser til hele byen. Det er også kort vei til studenthjemmet, som ligger 5 minutter fra universitetet og universitets sykehus. Når det gjelder bomuligheter så sørger universitetet for at alle studenter får plass på en av de to studentboligene. Om du velger å bo privat så finnes det meglere som kan hjelpe deg.

Katowice som by er ikke så moderne, men det pågår nå mye renovering og utbygging av shoppingsentere. På fritiden er det mye å finne på, alt fra kino, bowling, paintball, dykking og mye mer. Byen har mange fine utesteder og utrolig mye å by på. Så hvis man får tid er det verdt å se seg rundt.

Det er også gode transportmuligheter til og fra Katowice, man kan lett dra til andre byer / land med bus eller med fly siden flyplassen ligger 50 minutter unna. Det går direkte fly fra Sandefjord – Torp til flyplassen i Katowice og deretter buss til sentrum som tar ca. 50 minutter. Fra Gardermoen og Rygge tar man fly til Krakow og derfra reiser med tog/buss til Katowice.

Tips for nye studenter er at de burde møte opp på forlesninger, fravær er upopulært siden noen lærere tar i betraktning oppmøte for å gi avsluttende karakter. Man må stå på og jobbe regelmessig og hardt gjennom hele skole året, men det er definitiv verdt det!

Bildene er tatt av Kochien Hou
Silesia city center (Foto: Kochien Hou) – Utsikten fra studenthjemmet (Foto:Kochien Hou)

Utsikt fra romSCC

Ta gjerne kontakt med oss!

Lurer du på noe mer eller ønsker å få nærmere innblikk ​i studiehverdagen? Ta kontakt og snakk med en av våre utenlandsstudenter!