Norsk medisinstudentforening

Fagforening og interesseorganisasjon for studenter

Polen

Studere medisin i Krakow

Det Jagiellonske universitetet i Kraków er Polens eldste universitet og et av de mest prestisjetunge universitetene i Europa. Det ble grunnlagt i 1364, og i 1994 ble det opprettet et engelskspråklig medisinstudium for utenlandsstudenter.

Studiets oppbygning

Medisinstudiet i Kraków går over 6 år i form av et 5+1-program, hvor all undervisning foregår på engelsk. De to første årene er prekliniske, der man i sin helhet får innføring i teori og må tilbringe lange dager på lesesalen. Det er fra og med tredje året at man begynner med klinisk undervisning på sykehuset, i tillegg til teori. Det siste året av studiet er i all hovedsak klinisk undervisning, hvor det er mulig å få godkjent og gjennomføre kliniske fag i Norge.

CDK

Størrelsen på årskullene har de siste årene vært på rundt 120 studenter, hvor omtrent halvparten har vært nordmenn. Kraków er kjent for å ha et bra studiemiljø og man blir godt kjent med sine medstudenter i forelesninger, samt i mindre grupper i labber og seminarer. Foruten en stor andel norske studenter, finnes det også studenter fra USA, Canada, Storbritannia og en rekke andre nasjonaliteter.

Søknadsprosessen for å begynne på medisinstudiet i Kraków foregår gjennom den norske samarbeidspartneren EEC. De arrangerer opptaksprøve til studiet som normalt finner sted hvert år i juni, på Soria Moria. Mer informasjon om dette finner du på nettsiden deres (eec.no). Medisinstudiet i Polen gir legeautorisasjon i Norge og rett til å søke LIS1 etter endt studie.

Park i gamlebyen

Universitetet

Det Jagiellonske universitetet i Kraków er Polens eldste universitet og et av de mest prestisjetunge universitetene i Europa. Det ble grunnlagt i 1364, og i 1994 ble det opprettet et engelskspråklig medisinstudium for utenlandsstudenter. Det engelskspråklige medisinstudiet ble navngitt “School of Medicine in English (SME)” og er en underdivisjon av collegium medicum. For de teoretiske elementene av utdanningen er undervisningslokalene tradisjonelle og beliggende i bykjernen. Den kliniske undervisningen finner ofte sted på det nye sykehuset, som er topp moderne med svært gode fasiliteter.

Kraków er en studentby av internasjonalt format med over 200 000 studenter. Byens sterke posisjon som studentby baseres på den høye kvaliteten og anseelsen som studiene her er kjent for. Den vakre byen med mye historie danner en flott ramme for en lærerik og innholdsrik studietid. Det er mange studenter i samme bås, mange som synes det er skummelt å flytte helt til Polen alene, og sammen blir man en stor familie som passer på hverandre.

I løpet av studietiden kan man møte på forskjellige utfordringer, og studentene ved “SME” har tilbud om psykisk helsehjelp. Universitetet tilbyr tre gratis psykologtimer med en av skolens to psykologer. I tillegg finnes det tillitspersoner med taushetsplikt i ANSA som er til rådighet, og ikke minst studentprest for Øst-Europa Hilde Sirnes (fra sjømannskirken) som også har taushetsplikt. Studietiden kan være krevende, men i Krakow er det flere ressurser tilgjengelig for rådgivning, støtte og hjelp. Som norsk student med støtte fra lånekassen og medlem av folketrygden (folkeregistrert i Norge) er du også dekket av HELFO ved behov for helsehjelp.

Skolekontoret

School Office (Foto: Jan Stavenes).

Studiebyen og studiemiljø

Å reise fra Norge til Krakow er enkelt, og det går direkteflyvninger fra Oslo/Torp med Ryanair og fra Oslo/Gardermoen med Wizz air, LOT og Norwegian. KLM flyr også fra Oslo, men via Amsterdam. Fra de andre store norske byene Stavanger/Bergen/Trondheim flyr Norwegian og KLM til Krakow med én mellomlanding. Det er også mulig å ta tog til Warszawa, og fly til Norge derfra. Det er også verdt å nevne at mange benytter seg av muligheten til å ta buss/tog og fly fra Krakow til nærliggende flotte storbyer slik som Wien, Budapest og Praha.

KirkeI Krakow står vi i en liten særstilling i forhold til andre studentbyer. Vi har som de fleste byer med mange norske studenter, vår egen ANSA Krakow, som blant annet arrangerer en fantastisk årlig tur til Zakopane og et storslått nyttårsball. Det som skiller oss ut er at vi også har Copernica, Krakows egne studentorganisasjon. De arrangerer alt fra 17.mai feiring til filmfestivalen "Copernicam", vår egen Oscar-utdeling. Det finnes også utallige studentlag i tennis, fotball, roing, poker, svømming og koret "Copernichoir".

Mariakirken på Rynek (Foto: Ng Ming Lee)

Å være student i Krakow er på mange måter helt fantastisk. Det er billig å bo og leve, dermed kan man for eksempel lett unne seg bedre middager ute på en av Krakows mange restauranter, flere av dem anbefalt i Michelin guiden. For eksempel den Argentinske Pimiento, med fantastisk biffkjøtt og byens beste Irish coffee, Manzana med sin meksikanske meny (hvor du også får 10% rabatt med ditt Copernicard) eller et flust av hyggelige uterestauranter med tradisjonell polsk mat på byens markedsplass, Rynek. Her samles gjerne hele klassen til den etter hvert tradisjonsrike «post-exam beer in the sun». Det beste er at våren kommer tidlig til Krakow, og en temperatur på 25˚C i april er ikke uvanlig.

I Krakow finnes det noe for alle, det er 6 spennende og slitsomme, men uforglemmelige år!

Gamle byen

 

 

 

 

 

Bciaadha