Studere medisin i Warszawa

Warszawa er en by i forandring. Å studere i Warszawa er å oppleve utformingen av en moderne europeisk storby førstehånds.
Bilde av Warszawa

Kjent som føniksbyen med bakgrunn i myten om føniksfuglen som gjenfødes av sin egen aske, og symboliserer Warszawas oppstandelse fra de enorme ødeleggelsene som har preget byens historie. Etter 2. verdenskrig var over 85 prosent av Warszawa jevnet med jorden. Det er derfor naturlig å betrakte Warszawa som en ung by, allikevel er de historiske minnene ivaretatt på en fremragende måte.

Som hovedstad i et Polen som har hatt enorm økonomisk vekst etter jernteppets fall er Warszawa et økonomisk knutepunkt for hele regionen. Sentrumsområdene er i stadig fornyelse, og byggekraner bryter horisonten like naturlig som de nye skyskraperne de bygger. Selvfølgelig er Warszawa også et kulturelt samlingspunkt. Billige levekostnader og en liberalisering av samfunnet har skapt grobunn for et rikt kunsterisk mangfold, spesielt huser bydelen Praga mange gallerier, konserter, m.m og sammenlignes stadig med New Yorks meat packing district.

Warszawa har omtrentlig 300 000 studenter og 88 institusjoner for høyere utdanning. En av seks av byens innbyggere er student, og det er over 6000 utenlandske studenter fra et mangfold av nasjoner. Det Medisinske Universitetet i Warszawa (Medical University of Warsaw – MUW) ble grunnlagt i 1950 med utspring fra det medisinske fakultetet til Universitetet i Warszawa. Det er Polens største medisinske universitet, har over 9000 studenter, over 1500 akademiske lærerer, inkludert 143 professorer. Universitetet deltar i forskingsprosjekter med andre institusjoner over hele verden, så vel som utvekslingsprogram som f.eks ERASMUS. Universitet er delt opp i to medisinske fakulteter, hvor av Second Faculty of Medicine huser English Division som tilbyr både 6- og 4-årig medisinutdanning.

 

Som student ved English Division føler man seg del av et internasjonalt miljø. Man kan forvente å studere med mennesker fra hele verden; Malaysia, Taiwan, Sør-Afrika, De Forente Arabiske Emirater, Storbritannia, Canada, USA, så vel som Sverige og selvfølgelig Norge. Med et slikt mangfold er den naturlige kommunikasjonsformen engelsk, på skole som fritid. Ved å unngå en overrepresentasjon av en enkelt nasjonalitet unngår man opprettelsen av en enklave hvor språk, kultur og normer preges av en enkel etnisitet.

Universitet har et administrativt senter (Żwirki i Wigury 61) med tilhørende fasiliteter for undervisning – didactic center – som huser klasserom, samt to store aulaer. Utover dette er undervisning spredt på forskjellige sykehus og andre fasiliteter i byen. Avstandene er som regel ikke så veldig store, og med et effektivt kollektivtilbud er det sjelden noe stort problem å komme seg rundt. Warszawa er en storby med alt det fører med seg av trafikk, og rushtrafikken kan føre til noe stillegang. Til tross for dette oppleves det ikke som et problem å ta seg frem, byen er oversiktlig og det gjøres stadige forbedringer i infrastruktur for syklister og gående. Nylig er akkurat et splitter nytt universitetsbibliotek ferdigstilt vegg i vegg med det administrative hovedkvarteret. I tillegg har selvfølgelig studenter ved MUW fri tilgang til universitetsbiblioteket til universitet i Warszawa, en populær attraksjon i sin egen rett med nydelig blomsterhage på taket med utsikt over elven Wisła og omkringliggende områder.

Norske studenter i Polen generelt, og Warszawa spesielt, nyter godt av billigere leveutgifter sammenlignet med andre land. I Warszawa kommer dette særlig til syne ved mange og varierte kulturtilbud. Hver sommer er byen vertskap for den årlige jazzfestivalen, det arrangeres filmfestival, konserter med de fremste internasjonale artister, det finnes et utall utesteder for enhver smak, og noen av de mest fornøyelige attraksjonene er helt gratis, som f.eks å høre lokalt talent fremføre Chopin i den fantastiske Łazienkiparken om sommeren. I tillegg er Warszawa beriket med utsøkte restauranter hvor prisnivået fremdeles er hyggelig etter norsk standard.

Chopin lufthavn ligger sentralt plassert, hvilket ikke bare gjør reisene til og fra Norge mer behagelige, men åpner uante muligheter for utflukter over hele verden med Warszawa som base. Foretrekker man å reise langs bakken er det gode togforbindelser med andre polske byer, så vel som Berlin, Budapest, Moskva og andre europeiske storbyer.

I en globalisert verden reiser stadig flere nordmenn utenlands for å ta utdannelse og å jobbe. Dette er erfaringer som beriker den enkelte, og ikke minst fellesskapet, da veldig mange returnerer til Norge med verdifull kompetanse og innsikt. Tiden da Polen ble betraktet som en tidligere kommuniststat med brokete økonomi er definitivt over. Som et av veldig få europeiske land som ikke har opplevd resesjon i vaken av finanskrisen seiler Polen opp som en økonomisk stormakt som utfordrer gammeldagse holdninger om tidligere sovjetstater. Å studere medisin, og å bo i Warszawa er å ta del i denne rivende utviklingen. Man tar del i et inkluderende samfunn, bor i en fantastisk by og studerer i et internasjonalt miljø ved et av polens største medisinske universitet. For alle som vurderer å bevege seg utenfor Norge i søken etter en utdannelse og en utvidet horisont vil jeg anbefale Warszawa på det sterkeste.

Ta gjerne kontakt med oss!

Lurer du på noe mer eller ønsker å få nærmere innblikk ​i studiehverdagen? Ta kontakt og snakk med en av våre utenlandsstudenter!