Studere medisin i Timisoara

Timisoara er den 3. største byen i Romania med ca. 300 000 innbyggere. Byen ligger i det såkalte Banat-området i den vestlige delen av landet.

Timisoara er en historisk by, og var blant annet den første byen i Europa som fikk elektrisk lys på gata. Det var også her revolusjonen mot Ceausescu startet i 1989.

I Timisoara kan man følge 6-årig medisinutdanning på «Universitatea de Medicina si Farmacie Victor Babes». Innmeldingsprosessen kan være litt tidkrevende med mye papirarbeid, og fra og med i år er det innført en opptaksprøve grunnet mange søkere - men det er ingenting å være redd for! Mer informasjon om innmelding finnes på nettsiden.

Hvordan komme seg til Timisoara

Lufthansa flyr til Timisoara fra Oslo og om man bestiller 1-2 måneder i forveien ligger prisene på mellom 200-250 € for flybilletter tur-retur (mellomlanding i München eller Wien). Man kan også fly med Norwegian til Budapest og ta buss derifra til Timisoara. Det tar omtrent 4 timer med en minibuss.

Transport i Timisoara

Ankommet i Timisoara er det enkleste å ta taxi i begynnelsen. Det koster ca 3,5 NOK/km - altså ikke så veldig dyrt. Etter hvert som man blir kjent med byen kan man ta buss og trikk, men dersom du bestemmer deg for å  bli i Timisoara er det enklest å kjøpe en sykkel.

Å bo i Timisoara

Leien varierer en god del; fra 150 € (litt lengre unna sentrum) og opp til 600 € for nye leiligheter i sentrumområde. Mange velger å bo sammen med andre studenter og leie en litt større leilighet i sentrum. Det er til fordel de første studieårene, men etter hvert må man uansett pendle rundt hele byen for å komme seg til de forskjellige sykehusene.

Studiet

Universitatea de medicina si farmacie "Victor Babes" Timisoara tilbyr: generell medisin (6år), tannmedisin (6år) og farmasi (5år) til utenlandske studenter på både engelsk og fransk. Studiegebyr er på 4000€ for hvert studieår. Man må forvente et litt "gammeldags" lærer-student forhold med de eldre lærerne, men det kommer stadig flere unge lærer som man kan få god kontakt med.

De første 2 årene består av mye anatomi, kjemi og fysiologi, hvor man på 3. året begynner å ha kontakt med pasienter på sykehus. De siste årene blir mye av undervisningen holdt på sykehusene (som er spredt rundt i byen). Gjennom legene på sykehusene får man lov til å være med og undersøke pasienter, samt følge legen på vakter så ofte som man orker, og er man konsistent i oppmøte så er det veldig mye praktisk man kan lære her.

Undervisningen består av forelesninger, felles for hele kullet og labs for hver gruppe. Oppmøte er obligatorisk på både forelesning og lab. For å bestå et studieåret må man ha 50 av 60 mulige studiepoeng. Man kan dermed gå videre på neste studieår uten å ha bestått en eller to eksamener, men på 6. året må alle eksamener være bestått. Det er to eksamensperioder: en i januar og en i juni. Eksamen består av en muntlig prøve og en multiple choice prøve.

Byen

De fleste rumenere snakker engelsk og tysk, men de blir veldig glade når man prøver å snakke rumensk. Timisoara er en studentby, så det finnes mange cafeer, puber og utesteder. Ofte holdes det festivaler og konserter i sentrum.

Ta gjerne kontakt med oss!

Vi har dessverre ingen kontaktpersoner i Timisoara. Studerer du medisin i Timisoara og har lyst til å fortelle oss hvordan det er å være student der? Eller har du lyst til å være kontaktperson for Nmf? Send oss gjerne en mail!