Studere medisin i Praha

I Praha kan du studere medisin ved tre ulike fakulteter. De tre fakultetene ligger ved hvert sitt sykehus i forskjellige deler av byen og det er det nærliggende sykehuset den spesifikke skolen har hovedtilhørighet til.
Praha
Foto: Sandra Sola

Undervisningen foregår ved fakultene og på sykehusets avdelinger.

Det 3. medisinske fakultetet (LF3), er det fakultetet som har flest norske studenter i Praha. Det er i tillegg her alle kontaktpersoner i Nmf Praha studerer. Selv om det er litt forskjellig studiesystemer ved de ulike fakultetene, kan man i hovedsak si at studiene er rimelig like.

De første 2 årene på medisinstudiet er veldig teoretiske. Biologi, biokjemi, anatomi, fysiologi og histologi er noen av fagene man skal mestre i løpet av disse årene. Hensikten er å få en god basis før man begynner med det mer kliniske. Det er mye oppfølging i disse fagene i form av kursprøver som vanligvis er enten muntlige eller MCQ (multiple choice questions). Dette fører til at man leser jevnt og trutt.

Etter å ha brukt 2 år på å lære seg hvordan kroppen skal fungere, kan man si, litt forenkelt, at man bruker de neste 2 årene på å lære seg hvordan kroppen oppfører seg når den ikke fungerer. I løpet av 3. og 4.året tilbringer man mer og mer tid på sykehuset. Selv om mye fortsatt er teoretisk så treffer man nå flere pasienter og ser hvordan sykehuset fungerer. Når man setter i gang med de siste 2 årene av studiet er man kommet til den mer kliniske og praktiske delen av skolegangen. Hverdagen blir for det meste tilbrakt på diverse avdelinger og det er mye pasientkontakt.

De første 3 årene av studiet har man språktimer i tsjekkisk på skolen 1-2 ganger i uken. Her lærer man hovedsakelig hvordan å kommunisere med pasienter på tsjekkisk, med fokus på medisinsk vokabular. Når man er på sykehuset er det ofte lærere som kan oversette dersom det blir vanskelig med språket, men de fleste lærer seg nok til enkel konversasjon.

For å avslutte denne kjappe beskrivelsen, så vil jeg bare poengtere at det som kanskje er best med å studere i Praha er folkene man studerer med. Det er et utrolig bra studiemiljø her nede! Det er jevnlig arrangementer for studentene, både sosiale og faglige. Praha er en utrolig fin studieby med masse og by på! Det er alltid noe som foregår i byen enten det er opera eller rockekonsert. Det er også en god del billigere å leve her enn i Norge og det er alltid deilig. Alt i alt, det er vanskelig å ikke trives her!

Om du har noen spørsmål er det bare å ta kontakt.

Ta gjerne kontakt med oss!

Lurer du på noe mer eller ønsker å få nærmere innblikk ​i studiehverdagen? Ta kontakt og snakk med en av våre utenlandsstudenter!