Studere medisin i Aachen

Middelalderbyen Aachen er den vestligste byen i hele Tyskland og ligger ved punktet hvor grensene til Belgia, Nederland og Tyskland møtes.
Aachen sentrum

Av den grunn har byen egentlig tre navn; Aix la Chapelle (i Belgia), Aken (i Nederland) og Aachen (i Tyskland). Med rundt 50.000 studenter av omtrent 260.000 innbyggere er byen naturlig nok preget av studentene, og derfor også en trygg og lite kriminell by med mange hyggelige mennesker. Den gode stemningen kan merkes både på gata, i butikker og på universitetet/høyskolen.

Det er lett å komme i kontakt med folk og de aller fleste er vennlige og villige til å hjelpe hvis du forvirret går rundt i byen og ikke vet helt hvor du skal. Nærmeste større byer er Köln ca. en times kjøring unna, Brüssel ca. en og en halv time, Liége ca. en halv time, og Düsseldorf ca. en og en halv. Til Paris kan du reise med hurtigtog på ca. to og en halv time!

Togforbindelsene til og fra Aachen er gode i alle retninger. Byen har en praktfull Domkirke fra 800-tallet som befinner seg midt i sentrum. Ved den middelalderaktige Markedsplassen ligger også byens berømte middelalderrådhus (mer under www.aachen.de). Byen var en gang hovedstaden i det romerskgermanske riket under ledelse av kong Karl den store og har bl.a. pga. dette et rikelig kulturelt tilbud. Allerede i romertiden var byens varme kilder kjent, og det ble sagt at vannet hadde en kurerende virkning mot alle slags sykdommer. I dag blir kildevannet ført under jorden til ”Carolus Thermen”, et herlig spatilbud ikke langt fra sentrum.

Om universitetet

Universitetet heter Rheinisch-Westfählische Technische Hochschule (RWTH), og ble høsten 2007 kåret til Eliteuniversitet. RWTH bygger for tiden overalt i byen og store utvidelser av universitetet er ventet i løpet av de kommende årene. Universitetet er mest kjent for sine tekniske fag, f.eks. maskiningeniør-, bygningsingeniør- og arkitektstudier (av den grunn er faktisk 75% av studentene av det mannlige kjønn). Universitetet tilbyr også filologiske fag som germanistikk og psykologi, samfunnsvitenskapelige fag som handelsgeografi og økonomi, og selvfølgelig også medisin- og tannlegestudier.

Universitetsklinikken er berømt langt utenfor byens grenser. Det er den største sykehusbygningen i hele Europa, med 6600 rom og over 6000 ansatte. Den sto ferdig til bruk i 1982 og blir nå i dag som den gang fortsatt omdiskutert for sitt spektakulære utseende. Bygingen er forresten også fredet!

Om medisinstudiet                                                                                  

Semestertider: Høstsemesteret varer fra oktober til februar, og sommersemesteret fra april til juli. Før du begynner eller i løpet av de første to årene på medisinstudiet, må du ha 3 x 30 dager ”Pflegepraktikum” på sykehus (= pleiepraksis, dette gjelder for hele Tyskland). Dette må gjøres i de forelesningsfrie månedene enten om høsten eller våren. Når det er ferdig og du har bestått 4. semester, kan du gjøre ”Famulatur” (praksis som legestudent). Du trenger 4 måneder Famulatur før 6.-året, altså før du starter med PJ (praktisches Jahr). Etter dette ”turnusåret” tar man statseksamen.

Når du studerer medisin i Aachen, studerer du den såkalte ”Modellstudiengangen”. Studiet er litt annerledes oppbyggd enn slik det var på de fleste tyske universiteter før. Studiegangen ligner den de har ved NTNU. Studiet går over ca. 6-6,5 år og har ikke lenger det store skillet mellom preklinikk og klinikk. Du møter pasienter nesten fra første dag. Den nye studieordningen begynte i Aachen høsten 2003 og det første kullet er uteksaminert med svært gode resultater. Den nye formen er mer fleksibel enn den gamle, samt at man som sagt ikke har denne skarpe grensen mellom preklinikk og klinikk. Du studerer i en lærespiral, det betyr at temaene repeterer seg gjennom hele studiet og etter hver runde i lærespiralen utvider du kunnskapene dine. Du har mye praksis og kan til en hver tid praktisere teorien. Vi har også mulighet til å fordype oss i forskjellige valgfag, alt etter hva man er interessert i. Det kan også være ting som indirekte har med medisin å gjøre, som for eksempel kunnskap om hvordan man kan forandre helsesystemer for å forebygge sykdom.

Hvis du finner noe du brenner for, finnes det mangfoldige muligheter til å forske nærmere på det også i samarbeid med de mange tekniske instituttene som finnes i Aachen. Alle organsystemer blir studert i ”blokker”, altså noen uker, hvor man til hver blokk lærer om alle fagene som har relevans til det bestemte organet. F.eks. når du lærer om hjertet, lærer du samtidig anatomi, histologi, patologi, undersøkelsesmetoder, fysiologi, indremedisin og kirurgi. Etter hver blokk har du en multiple choice-eksamen skriftlig, muntlig, eller begge deler. Etter seks semestere (3 år) har man en større midtveiseksamen (Basisprüfung) hvor man kan bli eksaminert i alt man har hatt om til da i studiet. Det er blant annet oppbygningen av ”Modellstudiengang” som gjør at det stadig blir mer populært å studere i Aachen!

Bomuligheter

Aachen har som alle andre studentbyer studentboliger (”Studentenwohnheime”). Ellers finnes det mange ”Wohngemeinschaften”, det er hybler for 2 eller flere hvor man deler kjøkken og bad. Det er anbefalt å flytte inn sammen med tyske studenter for å bli kjent med kulturen og det tyske språket raskt.

Kostnader/finansiering

Studenthyblene her koster som regel rundt 200 euro i måneden inkl. strøm. Man får også fine leiligheter til rundt 300-400 euro. Fram til 2011 måtte man betale ca. 600 euro skolepenger i semesteret, men fom. høstsemesteret 2011 må man bare betale en studieavgift på rundt 150 euro.

Det er ikke så mange nordmenn i Aachen lenger, men vi tar gladelig i mot nye! Vi prøver å få til noen treff (”Stammtisch”) i blant, gjerne i samarbeid med nordmennene i Köln, Düsseldorf og Bonn. 17. mai blir alltid feiret med alle nordmenn fra hele NRW (Nordrhein Westfalen) på Det Norske Konsulatet i Düsseldorf.

Reisemuligheter

Det er lett å komme seg fra Gardermoen og hit. Norwegian tilbyr ofte billige billetter til Düsseldorf, og med ”Studententicketen”, som alle studenter i Aachen har, kjører du gratis i hele fylket Nordrhein-Westfalen. Det er også mulig å reise med RyanAir fra Oslo (Torp) til Frankfurt Hahn for en billig penge. RyanAir har nå også en rute fra Rygge flyplass til Düsseldorf Weeze. Ellers går det rutefly med KLM fra Düsseldorf over Amsterdam til Trondheim, Oslo, Stavanger osv.

Studentliv

Det sies at Aachen sentrum har den høyeste tettheten av puber (kneiper) og barer i hele Tyskland, noe som selvfølgelig er meget viktig for en fersk student. Utelivet preges av studentene og det blomstrer av liv i gatene både midt i uka og i helgene. Aachen er også en av karnevalsbyene i Tyskland. Hvert år i februar er byen full av utkledde voksne og barn.

RWTH-Aachen har et sportstilbud av det sjeldne for studentene sine. Her finnes det tilbud for alle mennesketyper. Hver kveld gjennom hele semesteret er det gratis aerobic-trening for alle studenter og ansatte, og man har mulighet til å melde seg på et hundretalls andre sportsarter hvor man må betale en liten medlemsavgift.

Aachen kan anbefales på det varmeste som studentby, ikke bare pga den gode beliggenheten "midt i smørøyet" i Europa, men også pga. bra uteliv og en spennende historie.

Velkommen til oss!

Ta gjerne kontakt med oss!

Vi har dessverre ingen kontaktpersoner i Aachen. Studerer du medisin i Aachen og har lyst til å fortelle oss hvordan det er å studere der? Eller har du lyst til å være kontaktperson for Nmf? Send oss gjerne en mail!