Studere medisin i Düsseldorf

Med litt over 82 millioner innbyggere utgjør Tyskland en stormakt i Europa. Det vises ikke bare på den sterke økonomien og dets innbyggertall, men også ved å se på den forskning som gjøres innen de fleste fagdisipliner.
Dusseldorf

Man behøver ikke oversette medisinske bøker til tysk fordi tyskerne skriver sine egne. Tyskland er på mange måter vitenskapens stormakt i Europa. Helt siden Norges ”storhetstid” på 1200-tallet har studenter dratt ut i Europa (Tyskland, Frankrike, Italia) for å studere. Det har blitt en tradisjon og det er ikke vanskelig å forstå at man trives godt her. En liknende gjestfrihet og vennlighet overfor sine utenlandske medisinstudenter skal jeg like å erfare noen andre steder. Gjør du som 40 prosent av dagens overleger i Norge, og tar din utdanning i Tyskland, så gjør du et godt valg. Du får en utdanning du kan være stolt av, samt en unik innsikt i og en forståelse for en annen kultur og et annet språk.

Universitetet (Heinrich-Heine-Universität), ligger et par km unna den tjukkeste bykjernen som er tilgjengelig via T-bane, buss og trikk. Ettersom det er et stort sammenhengende campusområde får man derfor en følelse av at man er i en by i byen. Universitetet omgis av et par av byens mange parker. Botanischer Garten tilhører universitetets institutt for botanikk. Volksgarten er Düsseldorfs største park og ligger et steinkast unna.

Grunnlaget for universitetet slik det eksisterer i dag ble lagt med opprettelsen av ”Medisinische Akademie Düsseldorf” for over 100 år siden. I dag tilbys alt fra informatikk og psykologi til kunsthistorie og lingvistikk. De studiene med flest antall studenter er medisin og germanistikk, samtidig som dette er de fagene med lengst tradisjon ved universitetet. Antallet studenter har steget jevnt de siste årene og ligger over 25 000 studenter.

Ved universitetet er det få norske studenter. Den åpenbare fordelen er da at man lærer språket raskere. Tyskerne er et gjestfritt folk som er lette å komme i kontakt med, og sier man at man kommer fra Norge blir man også litt ekstra interessant. I denne regionen av Tyskland er folk også kjent for å være spesielt gjestfri og vennlig. Vi vil vise nordmenn at Tyskland er et godt og spennende studiested. Et land så rikt på historie, kultur og vitenskap er noe man virkelig kan la seg inspirere av.

Semesterinndelingen er her som i andre deler av Tyskland og sentrale deler av Europa litt annerledes enn vi i Norge er vant med. Semesterstart for vintersemesteret er i begynnelsen/midten av oktober. Man har 2-3 ukers juleferie desember - januar og vinterfeire i februar. Sommersemesteret begynner i april og avløses av sommerferie i midten/slutten av juli.

Medisinstudiet i Düsseldorf baserer seg på den tradisjonelle undervisningsmetoden med en preklinisk del (teori) på fire semester. Undervisningsmodellen er for øvrig i forandring og en planlagt omstrukturering kommer til å bety en undervisningsstil som minner mer om problembasert læring- PBL. PBL gjør det mulig for studentene å få pasientkontakt helt i begynnelsen av studiet. Etter to intensive år med ”Vorklinik” avsluttes denne blokken med ”Physikum” eller ”1. Abschnitt der Ärztlichen Prüfung” som det nå kalles. Innen de to første årene må man gjennomføre en obligatorisk pleiepraksis på 90 dager. Denne kan også gjennomføres ved sykehus i Norge og er en glimrende mulighet til å få kontakt med pasienter på, samt lære hvordan systemene ved et sykehus er bygd opp. Den kliniske delen av studiet blir avsluttet med den såkalte ”Hammerexamen”. Den kliniske delen varer 6 semester + ”Praktisches Jahr“, dvs. et år med praksis.

Man må betale et semesterbidrag på rundt 200 Euro. Med i denne prisen gjelder semesterbeviset som billett for buss, trikk, T-Bane og tog (unntatt ICE, Intercity Express) i hele Nordrhein-Westfalen. Det betyr at man kan reise gratis og så mye man vil til mange andre spennende destinasjoner i nærheten av Düsseldorf. Blant andre Bonn, Dortmund, Køln og Aachen. Lånekassen gir utdannings- og skolepengestøtte til bachelor- og mastergrader ved offentlige godkjente læresteder for høyere utdanning i Tyskland. Du kan også få støtte til å ta deler av en norsk utdanning (utveksling) i Tyskland. For å få støtte fra Lånekassen, må du immatrikuleres som regulær student ved det tyske lærestedet. Forskningsrådet deler hvert år ut stipender til studenter på som vil studere i Tyskland.

Når det gjelder levekostnader her i Düsseldorf, så er de litt høyere enn gjennomsnittet i Tyskland. Dette kommer av at dette er en av de rikeste byene i landet (byen har ingen gjeld). Matvarer er likevel merkbart billigere her i forhold til Norge. Leieprisen på leiligheter er en god del lavere sammenlignet med de største byene i Norge (Oslo, Bergen og Trondheim). Populære boområder forstudenter er blant andre Bilk og Unterbilk. Man har også andre muligheter. Man kan også bo i et såkalt ”Wohngemeinschaft” (bofellesskap). Dette burde avventes det første semesteret. Dette er fordi man gjerne sitter i Norge og ikke treffer de man skal bo sammen med. Da kan det være man har uflaks. Tipset er derfor å vente et semester dersom man er interessert i WG. Ellers har universitetet hybler til disposisjon, utstyrt med eget bad, arbeids- og soverom og varierer i størrelse og fasiliteter. Dersom man vil ha en av disse må man søke så tidlig som mulig. Noen befinner seg direkte på campus, mens de fleste andre studentbyene ligger mellom 5 og 15 min. unna med sykkel.

Alt i alt må man kunne si at det er relativt billig å studere i Tyskland. Sett i forhold til mange andre land i Europa har man fordelen: 1. ingen skolepenger 2. levekostnader og bokostnader er lavere enn i Norge 3. meget gunstig valutakurs de siste årene. En av de supre fordelene med Düsseldorf for deg som utenlandsstudent er at det aldri er langt hjem. Man behøver kun å ta toget fra Düsseldorf Hbf (som jo er gratis når man har studentbevis) til Düsseldorf internasjonale lufthavn. Direkte forbindelse til Oslo – Gardemoen (med SAS eller Norwegian).

I Düsseldorf står mange treningssentre til disposisjon. Man kan også trene svært gunstig ved universitetets eget treningssenter (ca. 25 Euro per semester). Dessuten har byen mange parker som er utmerkede for en joggetur. De kanskje mest foretrukne er Rheinpark, Volksgarten og Hofgarten. Ellers tilbyr universitetet en rekke sportsaktiviteter som fotball, basketball og volleyball.

Düsseldorf er så mye mer enn øl og diskotek. For mange et sted for ”finkultur” og kulturopplevelser i verdensklasse. Byen har et eget operahus, konserthus, symfoniorkester, flere teatre og karnevalet i februar, som har vært en tradisjon siden middelalderen.

Düsseldorf blir kalt ”Tysklands lengste bardisk”. Med 260 barer og kneiper på én kvadratkilometer i gamlebyen er navnet berettiget. Utelivet i Düsseldorf gjør byen til en pulserende og levende by hvor det flyter av blant annet byens ølspesialitet: Den mørkbrune ”Altbier”, som serveres i glass på 2,5 dl. Utelivet byr på alt det en innbygger i en europeisk metropol kan ønske seg. Myten om at tyskerne fortsatt hører på scooter, danser rundt i lærbukser og super øl fra enorme glass mens fettet fra bratwursten siver gjennom en gedigen bart blir avkreftet rimelig raskt her!

Ta gjerne kontakt med oss!

Vi har dessverre ingen kontaktpersoner Düsseldorf. Studerer du medisin i Düsseldorf og har lyst til å fortelle oss hvordan det er å studere der? Eller har du lyst til å være kontaktperson for Nmf? Send oss gjerne en mail!