Studere medisin i Budapest

Budapest er Ungarns hovedstad med over 1,7 millioner innbyggere. Det er en flott by, med fine bygninger, severdigheter og mange shoppingmuligheter.

Budapest kan lokke med hyggelige restauranter, mat og drikke til en billig penge og flotte leiligheter til langt rimeligere pris enn hjemme i Norge! Utesteder som Instant og Ötkert er veldig populære blant norske studenter. Byen florerer i morsomme og spennende tilbud og aktiviteter – så her er det bare å rive seg løs og ha det kjempegøy! Budapest er godt plassert i hjertet av Sentral-Europa, med tog- og flyforbindelser i alle retninger. Det ligger godt til rette for å ta seg en helgetur til en av mange storbyer som Wien, Amsterdam, Praha eller Krakow.

Semmelweis University ble grunnlagt i 1769, og er det eldste medisinske Universitetet i Ungarn. Det er oppkalt etter Ignác Semmelweis som oppdaget at han kunne forebygge barselfeber og senke dødeligheten under fødsler ved hjelp av håndvask. Universitetet består av fakulteter som medisin, odontologi og farmasi. Semmelweis er et av Øst-Europas mest prestisjetunge universiteter innen medisin og helsefaglig forskning. Nesten 11.000 studenter fra over 65 nasjoner studerer ved universitetet. Det medisinske fakultetet startet med engelskspråklig linje i 1987, og siden det har norske medisinstudenter strømmet til byen. På den internasjonale linjen er Norge på topp 10-listen over land representert med flest studenter. Per 9. januar 2019 går det 281 norske studenter på Semmelweis.

Bilde av   Semmelweis University Basic Medical Science Centre

Semmelweis University Basic Medical Science Centre (EOK), her har man de fleste fagene de første to årene.

De to første årene av medisinstudiet er prekliniske. Det vil si at det er to år med mye teori – alt det grunnleggende om menneskekroppen skal læres. Du vil ha store fag som anatomi, fysiologi og biokjemi. På det tredje året begynner du så smått å være på sykehus, mens du ved siden av vil ha undervisning i bl.a. patologi og mikrobiologi. De forskjellige avdelingene ligger rundt omkring i byen, og det vil bli litt mer reising mellom timene enn tidligere. Fjerde- og femteåret er kliniske år – hvor så og si nesten all undervisning foregår på sykehusene. I disse årene har man blokksystem, hvor man er på en avdeling og har eksamen i faget rett etterpå. Blokkene varierer i lengde og kan være fra 1 til 4 uker. Professoren kaller deg nå kollega, og du begynner virkelig å kjenne på hvordan det er å jobbe som lege. Det siste året er et praktisk år som man kan velge å ta i Budapest eller hjemme i Norge. Dette er et år med rotasjoner innenfor ulike områder som indremedisin, kirurgi, pediatri, psykiatri og gynekologi.

Det å studere medisin ved Semmelweis er en stor utfordring. De stiller strenge krav til prestasjoner og kunnskapsnivå. Etter hvert semester vil kunnskapen din bli testet i enten en «semi-final examination» eller «final examination».

kontaktpersoner-nmf-utland.jpg

Venstre: Kontaktpersoner for Nmf Utland i Budapest sammen med kursholdere under faghelgen våren 2019. Høyre: Kontaktpersoner representert på Freshman’s day.

Medisinutdanningen i Ungarn kan for mange være veldig tøff. Mengden med materiale virker noen ganger uoverkommelig, og kravet for hva man skal kunne er høyt. Forholdet mellom professorer og elever er veldig annerledes enn hva vi er vant med i Norge, og noen kan også oppleve å bli urettferdig behandlet. Hører du med studenter som allerede har fullført utdanningen sin ved Semmelweis, så vil de fleste svare at det har vært en egen læringsprosess å lære seg å takle dette. Det må også nevnes at dette er noe som hovedsakelig hører de to-tre første årene til. Som nevnt tidligere; på senere år er man kollega og jobber mer sammen med sine lærere. Etter studiet står man igjen med et meget godt teoretisk grunnlag og tykkere hud. Semmelweis University har et godt rykte i det faglige miljøet.

I Budapest har vi et veldig godt studentmiljø. Gjennom ANSA Budapest og ANSA Ungarn arrangeres det pubquizer på den populære baren Becketts, konserter, fadderuker, idrettsdager, sandvolleyballturneringer, nyttårsaften, 17. maifeiring og julegrøt når det nærmer seg juletider. Det er et trygt norsk miljø med mange nordmenn. Dersom du også er interessert i å bli kjent med mennesker fra forskjellige deler av verden, er Semmelweis det riktige valget. Her går du i klasse med folk fra USA, Israel, Spania, Korea og Frankrike, for å nevne noen. Du får et internasjonalt nettverk av venner som du kommer til å lære mye av.

ansa-budapest.jpg

ANSA Budapest representerer Norge på ISSA (International Semmelweis Student Association) international feast 2019.

17-maifeiring-2019-budapest.jpg

Nordmenn foran St. Stephen's Basilica under 17. maifeiring 2019.

Ta gjerne kontakt med oss!

Lurer du på noe mer eller ønsker å få nærmere innblikk ​i studiehverdagen? Ta kontakt og snakk med en av våre utenlandsstudenter!