Studere medisin i Debrecen

Debrecen er Ungarns nest største by og ligger helt øst i landet, på grensen til Romania. I byen er det ca. 200 000 innbyggere.
Bilde av Debrecen

Debrecen er en av Ungarns viktigste universitetsbyer. Universitetet har 15 fakulteter, men de fleste utenlandske studenter studerer ved det medisinske fakultet. Normenn kan studere medisin, odontologi(tannlegestudie), farmasi i Debrecen. Vi har også noe som heter ”Basic Medicine Course” (BMC) der de som ikke har hatt kjemi, fysikk og/eller biologi kan ta disse fagene på universitetet. Består man disse fagene kan man begynne på medisinstudiet. BMC kurset kan enten tas på ett år eller 6 måneder.

En av de beste tingene ved å studere i Debrecen er at det finnes studenter fra nesten hele verden. De fleste studentene kommer fra Nigeria, Israel, Saudi Arabia og Iran. Men det finnes også rundt 50-60 studenter fra Norge, Sverige, Korea, Japan, Vietnam, Storbritannia, Island, Tyrkia, Kypros, Taiwan ++. I begynnelsen av studiet tilbyr universitetet et så kalt ungarsk "Crash course”. Selv om det er vanskelig å lære seg det ungarske språk under dette kurset, er det en perfekt anledning til å bli kjent med klassen!

Medisinstudiet i Debrecen tar 6 år. De tre første årene er pre-kliniske. Første år består for det meste av skriftlige eksamener. Antallet muntlige eksamener øker jevnt og trutt fra år til år. Har man et godt snitt kan man i enkelte fag få fritak fra hele eksamen, mens i andre fag kan man få fritak fra de vanskligste delene av en eksamen.

Studiet foregår på engelsk, og de fleste lærerne snakker det bra nok til at man kan lære av det. Det første året er alltid en tilpasningssak, grunnet det store antallet studenter som kommer rett fra videregående der man kanskje ikke var vant til å pugge så mye. Så lenge man tar deg tid til å lese så vil man ikke få noen problemer!

Det er svært komfortabelt å bo i Debrecen som nordmann! En leilighet kan man leie til rundt 1500-3000 NOK i måneden. Derfor er det også viktig at fremtidige studenter er advart mot og IKKE bo på studenthybel/ hostel. Det koster gjerne dobbelt så mye som å leie en stor leilighet i Debrecen.

En veldig populær trend blant nordmenn er å bestille mat fra restauranter. Her finnes det alt: asiatiske –, indiske -, pizza- restauranter m.m. Regningen pleier å bli på rundt 40-70! Ikke bare maten er billig, men også drikke. Ikke alkoholholdig drikke kommer på rundt 10 kr og Debrecen´s dyreste øl på rundt 500 forinter, som tilsvarer 13 kr.

I fritiden tar gjerne studentene en tur til kjøpesenter ”Forum”. Debrecen´s hovedattraksjon for turister er å besøke de varme kilder. De varme kildene har både innen - og utendørsbasseng. Innendørs finner man basseng med seks ulike temperaturer, noe for enhver!

Universitetet har idrettsklubber i fotball, håndball, svømming, basketball, cheerleading, tennis, taekwondo, brasiliansk jiu jitsu og mer. Det arrangeres årlig en stor sportskonkurranse kalt "Medikus Kupa". Her konkurrerer de fire store universitetene i Ungarn (Debrecen, Semmelweiss, Pécs og Szeged). Dessuten finnes det flere treningsstudioer spredt rundt i hele byen. Debrecen byr også på go-kart, bowling, paintball.

Det er flere store studentarrangement i året, som ”International Food Day” der studenter fra hvert land setter opp boder med nasjonale retter og ”Gumball”, vår årlige pub crawl! De to siste årene har vi også holdt et talentshow hvor studenter konkurrerer i synging, dansing, skuespill med mer.

Ta gjerne kontakt med oss!

Lurer du på noe mer eller ønsker å få nærmere innblikk ​i studiehverdagen? Ta kontakt og snakk med en av våre utenlandsstudenter!