Høring - Forskrift om Brukerplan

Avdeling for jus og arbeidsliv

02. desember 2022

Høringsfrist 30.01.2023

Fristen er utløpt

Legeforeningen har fra Helse- og omsorgsdepartementet mottatt høring av forskrift som regulerer behandling av helseopplysninger og andre personopplysninger i Brukerplan.

Brukerplan er et register med opplysninger om personer som har rusmiddelproblemer eller psykiske helseproblemer og som mottar kommunale helse- og omsorgstjenester, tjenester fra kommunen i arbeids- og velferdsforvaltningen eller tjenester fra barnevernet.

Departementet opplyser om at registeret ble etablert i 2006. Videre skriver departementet at registeret er et viktig verktøy for å sikre gode kommunale tjenester for personer med rusmiddelproblemer og/eller psykiske helseproblemer. Brukerplan produserer kunnskap om omfanget av rus- og psykisk helserelatert problematikk, og forventet etterspørsel etter tjenester på dette området. Dataene gir styringsgrunnlag for den kommunale ruspolitikken, helseforetakenes evaluering og planlegging av tjenestetilbudet, inkludert prioritering av pasient-/brukergrupper og tjenestetyper. Dataene gir også bidrag til utformingen av den nasjonale politikken for psykisk helsearbeid og rusarbeid.

Departementet foreslår å forskriftsfeste at Brukerplan skal gi sentrale og kommunale myndigheter grunnlag for planlegging, styring, finansiering, evaluering og kvalitetsforbedring av kommunale tjenester knyttet til rusmiddelproblemer eller psykiske helseproblemer. Opplysninger som allerede er innsamlet til disse formålene skal også kunne brukes til forskning, helseanalyser og beredskap.

Departementet skriver at i dag hentes opplysningene i registeret fra kommunale helse- og omsorgstjenester. Departementet foreslår at opplysninger også skal kunne hentes fra kommunen i arbeids- og velferdsforvaltningen og fra barnevernstjenesten, slik det tidligere ble gjort. Dette vil gi kommuner, helseforetak, statsforvaltere og andre offentlige myndigheter et bedre styringsgrunnlag for utforming av den kommunale og statlige ruspolitikken, for prioritering av brukergrupper og for kvalitetsforbedring av tjenestene knyttet til helsearbeid og rusarbeid.

Opplysningene skal overføres til og registreres i Brukerplan uten at dataansvarlig for Brukerplan har tilgang til navn, fødselsnummer eller andre personidentifiserende kjennetegn. De registrerte skal ha rett til å motsette seg overføring til og registrering i Brukerplan.

Opplysningene skal ikke lagres lenger enn nødvendig og slettes seinest innen ti år.

Forskriften skal etter forslaget fastsettes med hjemmel i helseregisterloven §§ 8 og 9 bokstav b og forvaltningsloven § 13 g. Forskriften vil gi et samlet rettslig grunnlag for behandling av opplysningene i kommunene og i Brukerplan. Forskriften skal også gi unntak fra taushetsplikten for å kunne overføre opplysningene fra tjenestene og kommunene.

Denne høringen skal behandles av Sentralstyret.

Les mer på siden til Helse- og omsorgsdepartementet.

Dersom høringen virker relevant, bes det om at innspill sendes til Legeforeningen innen 30. januar 2023. Det bes om at innspillene lastes opp direkte på Legeforeningens nettsider.

 

Saksbehandler

Mathias Gravdehaug | Avdeling for jus og arbeidsliv