English
Norsk forening for dermatologi og venerologi

Unngå å teste for matvareallergi ved hudsykdommer når pasientens sykehistorie ikke gir en begrunnet mistanke om allergi. Dette gjelder også ved atopisk eksem og urtikaria

14. DESEMBER 2022

Begrunnelse:

De fleste med eksem eller urtikaria har ikke matvareallergi. Allergiutredning kan imidlertid være indisert ved eksem som ikke responderer på standard behandling. Riktig diagnose og behandling av matvareallergi krever spesifikk IgE-testing fremfor paneler, basert på pasientens sykehistorie med typiske symptomer på straksallergi som kommer minutter til timer etter inntak. 
Allergiprøver (spesifikk IgE) mot matvarer kan ikke alene gir svar på om et barn er allergisk mot denne matvaren. Både paneler og spesifikk IgE mot enkeltallergener kan være positive selv om barnet ikke har allergi. Å ta slike tester uten riktig grunnlag fra sykehistorien, kan føre til at barn feilaktig blir diagnostisert med allergi og får fjernet matvarer fra kosten. Dette kan i verste fall føre til mangelsykdommer og veksthemning. 

Referanser

  • Werfel T, Ballmer-Weber B, Eigenmann PA, et al. Eczematous reactions to food in atopic eczema: Position paper of the EAACI and GA2LEN. Allergy 2007; 62(7):723–8.
  • Bernstein IL, Li JT, Bernstein DI, et al. Allergy diagnostic testing: an updated practice parameter. Ann Allergy Asthma Immunol. 2008 Mar;100:S1–148. PMID: 18431959.
  • NIAID-Sponsored Expert Panel: Boyce JA, Assa’ad A, Burks AW, et al. Guidelines for the diagnosis and management of food allergy in the United States: report of the NIAID-sponsored expert panel. J Allergy Clin Immunol. 2010 Dec;126(6 Suppl):S1–58. PMID: 21134576.
  • Sicherer SH, Wood RA, et al. Allergy Testing in Childhood: Using Allergen-Specific IgE Tests, Pediatrics. 2012 Jan;129(1):193–197. PMID: 22201146