Fra lege til festivalsjef og tilbake igjen

Leger finner man i mange yrker, men få har tatt et valg som Martin Rugelsjøen Lie. Han forlot jobben som fastlege for å bli sjef for Trænafestivalen. Men så kom koronapandemien.
Martin Ruglesjøen Lie. Foto: Thomas Hafstad
KULTUR ER HELSE: - Jeg tror det er viktig for helsen til folk å få møte hverandre på kulturarrangementer igjen, sier festivalsjef og lege, Martin Ruglesjøen Lie. FOTO: Thomas Hafstad.

– Jeg var ikke lei av legeyrket, men er stor fan av Trænafestivalen som jeg mener er Norges kuleste kulturinstitusjon, sier Martin Rugelsjøen Lie.

Da han våren 2019 så at Trænafestivalen søkte ny sjef hadde han allerede vært fast inventar på den lille festivalen i flere år. Den mest opplagte kandidaten var han ikke, men Rugelsjøen Lie skjønte at dette var en sjanse han ikke ville la gå fra seg. Etter tre intervjurunder fikk han jobben. Plutselig skulle fastlegen fra Trondheim styre en av verdens mest eksotiske musikkfestivaler.

– Selve søknaden var litt impulsiv, og da det gikk mot at jeg fikk jobben måtte jeg tenke meg om. Jeg landet på at det måtte være utrolig gøy å jobbe med kultur, og ikke minst virket det spennende å bli en del av et lite øysamfunn. Kultur er jo også helse, mener han.

Nyttige legeerfaringer
På Træna, en liten øy i havgapet på Helgelandskysten i Nordland, har det vært arrangert musikkfestival siden 2003. Eneste fremkomstmetode fra fastlandet er med båt fra Bodø, Stokkvågen, Nesna eller Sandnessjøen, men likevel tiltrekker festivalen seg 3000 publikummere hvert år.

Fra jobben som fastlege hadde Rugelsjøen Lie flere erfaringer som kom godt med i den nye jobben.

– God kommunikasjon har vært veldig viktig. Nå om dagen kommer også forståelse for smittevern og epidemiologi godt med. Jeg tror vi var blant de første i arrangørbransjen som skjønte hvor det bar hen og at vi måtte avlyse årets festival, forklarer han.

Ble koronalege
Ting endrer seg fort. I januar begynte han som festivalsjef og i mars førte koronapandemien til at det meste i Norge stengte ned. Rugelsjøen Lie og resten av administrasjonen ble 80 prosent permittert, og plutselig var han på vei tilbake til Trondheim for å bli lege på kommunens nystartede luftveisklinikk.

– Da korona slo til for fullt i Norge må jeg innrømme at jeg glemte festivalen i noen uker. Jeg så for meg mange skumle scenarier og trodde at det kom til å bli et voldsomt stort behov for leger i tiden fremover. Alle i administrasjonen og festivalens styre var enige om at jeg burde stille meg disponibel som lege igjen. Det var nesten overraskende hvor viktig og naturlig det føltes å gå tilbake til legeyrket, sier han og utdyper:

– Det har vært veldig gøy å jobbe ved luftveisklinikken. Det har vært kult å se hvor kjapt Trondheim kommune har fått klinikken opp og gå, og det har vært veldig fint å samle en gjeng med blide og dugnadsorienterte fastleger, helsesekretærer og renholdere. Jeg skulle ønske at folk gikk ut på verandaene sine og klappet for helsepersonell ellers også. Og for andre yrkesgrupper for den saks skyld. Vi må heie mer på hverandre. 

Mikrofestival  i sommer
Rugelsjøen Lie innrømmer at det har vært utfordrende å håndtere to ulike jobber samtidig.

– Det har vært veldig vanskelig å på den ene siden jobbe med smittevern og på den andre siden ta initiativ til at festivalen lager et arrangement i sommer. Jeg tror det er viktig for helsen til folk, kanskje unge spesielt, å få dra ut og møte hverandre på kulturarrangement igjen, men samtidig er man jo selvfølgelig redd for å bidra til å spre smitte. 

Selv om årets festival er avlyst, blir det likevel et kulturarrangement på Træna i juli.

– Vi arrangerer en mikrofestival som heter «Out of Space – Out of Time» og alle 200 billettene er solgt. Det blir spennende å se om en vaksine er på plass i god tid før neste festivalsommer, men jeg er ikke så sikker på at det blir fullskala festival neste år heller. Det sagt, så tvinger de nye rammene oss til å tenke nytt og kreativt, og det i seg selv er spennende. Det blir Trænafestival i 2021, enten det blir for 200 mennesker eller 3000 mennesker, understreker han.

Skal bli fastlege igjen
Det gjenstår å se om Martin Rugelsjøen Lie blir en enda bedre lege av å være festivalsjef, men han er uansett tydelig på at dette ikke et farvel til fastlegeyrket.

– Erfaring fra forskjellige bransjer tror jeg generelt er bra for leger, og kanskje særlig for fastleger. Jeg møter jo utrolig mange forskjellige folk. Det gir noen nye perspektiver som kan komme godt med, avslutter Rugelsjøen Lie før han legger til:

– Og jeg skal jo bli fastlege igjen!