RNB 2022: Alarmerende for fastlegeordningen

– Det er oppsiktsvekkende ambisjonsløst og skuffende at regjeringen ikke evner å prioritere en eneste krone til en kriserammet fastlegeordning, sier Anne-Karin Rime, president i Legeforeningen.
Bilde av Anne-Karin Rime
TYNNSLITT TILLIT: – Pasientene og fastlegene har smurt seg med tålmodighet lenge nok. Tilliten er tynnslitt, advarer Anne-Karin Rime. Foto: Legeforeningen/Thomas B. Eckhhoff

Regjeringen la torsdag 12. mai fram sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett. Det kommer ingen midler til fastlegeordningen. Til tross for at regjeringen Støre gikk til valg på å redde fastlegeordningen, står ytterligere 30 000 personer uten fastlege siden valget i fjor høst. Nå er det totalt over 150 000 som ikke får oppfylt retten til fastlege.

– Vi er innforstått med at fastlegekrisen ikke løses i revidert nasjonalbudsjett. Men det er full enighet om at det haster med et betydelig løft for å løse den kritiske situasjonen i fastlegeordningen. Vi forventer derfor at regjeringen bruker enhver anledning til å styrke ordningen. Vi har etterlyst en offensiv og varig satsing. Hittil har den uteblitt, understreker Rime.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol sa i valgkampen at det mest effektive tiltaket er å øke basistilskuddet, og det kunne man raskt gjøre i en tilleggsproposisjon.

– Regjeringen fremstår helt handlingslammet. Nå vil enda flere miste fastlegen sin. Det er regjeringens ansvar, uttaler Nils Kristian Klev, leder i Allmennlegeforeningen.

Helsedirektoratet slår nå fast at det haster med umiddelbare tiltak på både kort og lang sikt. Direktoratet frykter at ordningen vil falle sammen.

– Pasientene og fastlegene har smurt seg med tålmodighet lenge nok. Tilliten er tynnslitt, advarer Rime.

Legeforeningen støtter tiltakene i handlingsplanen for allmennlegetjenesten.

– Det trengs mer midler. De skulle kommet nå. Vi trenger ikke en ny handlingsplan, men nok penger slik at tiltakene får effekt, avslutter Klev.