Fordømmer angrep på al-Shifa-sykehuset i Gaza

Legeforeningen, Sykepleierforbundet og Psykologforeningen fordømmer Israels angrep på al-Shifa-sykehuset i Gaza, og ber om umiddelbar våpenhvile og tilgang på humanitær hjelp.
Bilde av Anne K Rime
VÅPENHVILE: – Prinsippet om medisinsk nøytralitet er urokkelig. Vi ber derfor om at alle tar til orde for umiddelbar våpenhvile og tilgang på humanitær hjelp, sier Anne-Karin Rime. Foto: Legeforeningen/Thomas B. Eckhoff

– Situasjonen for sivilbefolkningen i Gaza er en humanitær krise. At sykehus og helsepersonell har blitt angrepet gjennom flere måneder gjør situasjonen enda mer uholdbar. Prinsippet om medisinsk nøytralitet er urokkelig. Vi ber derfor om at alle tar til orde for umiddelbar våpenhvile og tilgang på humanitær hjelp, sier Anne Karin Rime, president i Legeforeningen.

Mange drepte på sykehusområdet

Mandag morgen meldte palestinske helsemyndigheter at det var funnet mange drepte, og at det var store ødeleggelser på al-Shifa-sykehuset i Gaza. Dette etter at Israel mandag morgen trakk seg ut av området etter to ukers kamper på sykehusområdet.

– Israels angrep på al-Shifa-sykehuset i Gaza er totalt uakseptabelt og brudd på internasjonal humanitær lov. Helsetjenesten i Gaza er offisielt destruert. Vi står i solidaritet med palestinske helsepersonell og pasienter, og fordømmer angrepet på det sterkeste. Helsetjenester og helsepersonell har en spesiell beskyttelse som må sikres uansett, sier Lill Sverresdatter Larsen, leder i Sykepleierforbundet.

– Alle handlinger som utsetter sivile og helsepersonell for livsfare må avsluttes. Angrep på helsepersonell og deres pasienter er et brudd på humanitærretten. Det må Israel respektere, sier Håkon Kongsrud Skard, president i Psykologforeningen.