Allmennlege fikk pris for forskning på behandling av bronkiolitt hos barn

Nicolai Klem har jobbet som kiropraktor, som lege på sykehus, fastlegekontor og legevakt. Nå har han fått Allmennmedisinsk forskningsutvalg sin forskerpris for en studie om behandling av bronkiolitt hos små barn.
Man receiving award on stage, woman presenter next to him. Nicolai Klem and Anja Brænd
– Det ligger mye jobb bak å få en studie publisert, og jeg setter stor pris på alle klapp på skulderen og anerkjennelse for arbeidet jeg har gjort, sier lege Nicolai Klem, som er tildelt Allmennmedisinsk forskningsutvalg sin forskerpris for 2022. Prisen ble overrakt av forskningsutvalgets leder, Anja Brænd. Foto: Privat

Årlig deler Allmennmedisinsk forskningsutvalg ut en forskerpris (tidligere kalt AFU-prisen) til en nykommer innen allmennmedisinsk eller samfunnsmedisinsk forskning. I år gikk prisen til lege Nicolai Klem for en studie som ble publisert i BMJ Paediatric Open i fjor – og for presentasjonen av prosjektet på Forskningsdagen 26. oktober under Primærmedisinsk uke i Oslo.

«Årets prisvinner har vist at endret kunnskapsgrunnlag om god behandling av akutt bronkiolitt hos barn faktisk førte til endringer i praksis lokalt. Han har undersøkt det med en adekvat og grundig metode, og presentert det på en klar og engasjerende måte», heter det i begrunnelsen for forskerprisen.

– Det er uventet og stort å få en slik pris. Det ligger mye jobb bak å få en studie publisert, og jeg setter stor pris på alle klapp på skulderen og anerkjennelse for arbeidet jeg har gjort, sier Nicolai Klem.

Siden 2018 har han jobbet som medisinsk ansvarlig lege i Hjemmelegene. Han er utdannet kiropraktor og lege fra Syddansk Universitet i Odense i Danmark. Etter å ha jobbet som kiropraktor i Danmark, flyttet han tilbake til Norge og til legejobb på sykehuset i Vestfold, på fastlegekontor på Nøtterøy og på Allmennlegevakten i Oslo.

Man in suit holding diploma, Nicolay Klem award at PMU 2022. Foto Trygve Skonnord
Nicolai Klem fikk Allmennmedisinsk forskningsutvalg sin forskerpris under festmiddagen 27. oktober på Primærmedisinsk uke. Foto: Trygve Skonnord

«Krevende, spennende og givende»

Prisvinneren har sett på implementeringen av nye behandlingsanbefalinger fra 2013, og på behandlingen av akutt bronkiolitt i 2009, 2014 og 2017. Han har laget to databaser på henholdsvis Oslo legevakt og på barneavdelingen ved Ullevål universitetssykehus.

Etter å ha gjennomgått i alt 6.753 pasientjournaler på barn under ett år, fikk studien til slutt retrospektive data på 680 pasienter fra Oslo legevakt og 1.195 fra barneavdelingen. Konklusjonen ble at det var stor nedgang i bruken av racemisk adrenalin på forstøver. I tråd med nye anbefalinger, var det god etterlevelse og stor reduksjon på legevakt og sykehus, med størst og tidligst endring på sykehus.

– Hvorfor begynte du å forske?

– Jeg forsket litt under studiet, og var med på å publisere en artikkel som inkluderte min masteroppgave. På universitetet i Danmark var det stort fokus på forskning både i kiropraktikken og medisinen, så interessen ble vekket allerede da. Forskning er en viktig del av legeyrket. Og det burde vært mye mer forskning på legevakten, særlig med tanke på volumet av pasienter. Jeg tenker det er mange steder hvor det er mulig å starte med enkle studier, svarer Nicolai Klem og legger til:

–  Forskning er krevende, spennende og veldig givende. Du får muligheten til å ta del i og skape endring med mening. Samtidig må du være litt sta og veldig tålmodig. Og du er veldig avhengig å få noen gode medhjelpere.

– Hvem har vært medhjelperne dine?

– Odd Martin Vallersnes og Beate Nilsen fra legevakten, Håvard Skjerven fra barneavdelingen på Ullevål, og Mette Brekke fra Universitetet i Oslo. Det var også en fin opplevelse å få presentere tankene mine for Avdeling for allmennmedisin ved universitetet – hvor jeg fikk konstruktive tilbakemeldinger og ble heiet frem videre.

Fikk ideen for fem år siden

Ideen til hans egen bronkiolitt-studie startet på et morgenmøte på legevakta i Oslo i 2017.

–  Doktor Håvard Skjerven fra barneavdelingen på Ullevål universitetssykehus holdt et foredrag om bronkiolitt på morgenmøtet vårt. Da ble jeg oppmerksom på at behandlingsanbefalingene som hang på legevakten var utdaterte.

Det fikk legevaktlegen til å lure på i hvilken grad de nye retningslinjene var blitt implementert, på legevakten og på barneavdelingen.

Han fikk to AFU-stipend for til sammen seks måneder, og forsket mens han jobbet på legevakta.

Veilederen til Nicolai Klem er Odd Martin Vallersnes, skiftleder ved Allmennlegevakten i Storgata og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo.

– Odd Martin tok meg raskt under vingen sin. Uten ham ville veldig lite ha skjedd. Og møtet med positive kolleger var viktig for meg. AFU og forskningsmiljøet på Ullevål og på legevakten ga meg en sjanse til å forsøke forskning. Det var en ufattelig kul opplevelse og en enkel måte å få prøvd seg på noe litt annerledes. Vi er heldige som har AFU som en mulighet for dem som er litt nysgjerrige på forskning. Stipend fra AFU (som nå heter Allmennmedisinsk forskningsutvalg) var ukjent for meg, og burde vært enda bedre kommunisert ut til leger i hele Norge, mener prisvinneren.

Tatt undring på alvor

Allmennmedisinsk forskningsutvalg sin forskningspris deles ut hvert år under festmiddagen på henholdsvis Primærmedisinsk uke i Oslo det ene året, og på Nidaroskongressen i Trondheim påfølgende år. Forskningsprisen tildeles den som har det beste frie foredraget blant nykommere i allmenn- eller samfunnsmedisinsk forskning.

Dette er kriteriene for tildelingen:

  • har tatt egen undring i faget på alvor og ikke funnet et tilfredsstillende svar i faglige fora og kunnskapskilder
  • har integrert sin faglige virkelighet i prosjektideen
  • har en rimelig original idé med allmennmedisinsk eller samfunnsmedisinsk relevans, og en idé som er konkretisert i et forskningsspørsmål som er besvart med en adekvat metode

Forskningsprisen er et spleiselag mellom Norsk forening for allmennmedisin, Allmennlegeforeningen og Norsk forening for samfunnsmedisin. Målet er å stimulere til forskning og fagutvikling i primærmedisin blant leger med liten forskningserfaring fra før. Prisen er på 15.000 kroner.

Priskomiteen har bestått av Holgeir Skjeie og Jørund Straand fra Universitetet i Oslo, Stefan Hjörleifsson fra Universitetet i Bergen og Anja Brænd, leder av Allmennmedisinsk forskningsutvalg.

Les også om Ingvild Vik, som ble tildelt Allmennmedisinsk forskningsfond (AMFF) sitt reisestipend. I likhet med Nicolai Klem, har hun også brukt data fra Oslo legevakt i forskningen sin.

– Hva med videre forskning?

– Akkurat nå kan jeg ikke ta på meg flere oppgaver. Men jeg har en drøm om at det skal bli mulig å forske og kombinere det med et lege- og familieliv. Jeg blir fortsatt inkludert i forskningsgruppen på legevakten. Det setter jeg stor pris på, og mitt hjerte vil alltid ligge på legevakten, sier Nicolai Klem, som blir pappa for første gang om et par måneder.

– Allmennmedisinsk forskningsutvalg har nå mer stipendpenger enn det er søkere til. Hva er ditt råd til kolleger som lurer på å forske?

– Mitt råd er bare å prøve! Man står mye alene og må være litt frempå, men med riktige medhjelpere, er det morsomt. Resultatet blir som regel veldig bra. Bare å se på alle de flotte prosjektene som ble lagt frem på Primærmedisinsk uke!