Lokale smitteverntiltak
Kommuneoverlegen har en sentral rolle i det lokale smittevernarbeidet, både gjennom faglig rådgivning til kommunen og myndigheten til å fatte hastevedtak. Dette ansvaret må forvaltes innenfor rammene av faglig forsvarlige vurderinger og gjeldende lovverk.
Etter smittevernloven § 4-1 har kommunen myndighet til å fatte vedtak om møteforbud, stenging av virksomhet, begrensning i kommunikasjon, isolering og smittesanering.
Legeforeningen har på bakgrunn av gjeldende regelverk og Helse- og omsorgsdepartementets rundskriv utarbeidet en sjekkliste for lokale smitteverntiltak.
Sist oppdatert: 4.4.2020.
Tiltak etter smittevernloven § 4-1 må oppfylle tre grunnkrav for å være lovlige:
- Tiltaket må være nødvendig/forholdsmessig
Tiltaket må være egnet for å forebygge eller hindre smittespredning og være forholdsmessig. Forholdsmessighetskravet innebærer at man ikke kan forbygge eller hindre smittespredning på mindre inngripende måter. - Tiltaket må være medisinskfaglig begrunnet
Dette innebærer at tiltaket må kunne begrunnes medisinskfaglig. Det kreves likevel ikke noen vitenskapelig bevist effekt av tiltaket. Vurderingen må skje med utgangspunkt i Helsedirektoratets og Folkehelseinstituttets råd. - Tiltaket må fremstå tjenlig etter en helhetsvurdering
Målet i den aktuelle situasjonen er at færrest mulig skal bli syke. Men vurderingen av om man skal innføre lokale smitteverntiltak, og ev. hvilke, skjer ikke i et vakuum. Man må veie den helsemessige nytten opp mot konsekvensene tiltaket får på individ- og samfunnsnivå.
Sist oppdatert: 4.4.2020.
Kommunen skal påse at saken er så godt opplyst som mulig før vedtak treffes. Før kommunen vedtar tiltak, bør de berørte partene få mulighet til å uttale seg på egnet vis. Dette kan f.eks. være næringslivet, hovedorganisasjonene, velforeninger og andre interessegrupper.
I enkelte tilfeller kan det haste med å fatte et vedtak. Kommunen bør likevel innhente uttalelser fra berørte parter for å vurdere om tiltakene skal tilpasses i etterkant. Dette er viktig for å ivareta nødvendighetskravet.
Sist oppdatert: 4.4.2020.
Vedtak om isolering eller begrensninger i personers bevegelsesfrihet kan bare pålegges for syv dager av gangen. Vedtak om møteforbud, stenging av virksomheter, begrensninger i kommunikasjon og smittesanering skal straks oppheves eller begrenses når det ikke lenger er nødvendig. Kommunen må derfor fortløpende vurdere om tiltakene er nødvendige, eller om de må oppheves/endres.
Sist oppdatert: 4.4.2020.
Det er kommunestyret som har myndigheten til å vedta møteforbud, stenging av virksomhet, begrensning i kommunikasjon, isolering og smittesanering. Kommunestyret kan også ha delegert sin myndighet.
I hastesaker kan kommunelegen utøve den myndighet kommunestyret har etter denne bestemmelsen. I hastesaker kan kommunelegen fatte vedtaket for kommunestyret. Hastekompetanse skal sikre at det kan innføres tiltak uten særlig forsinkelse som skader den interessen bestemmelsen skal beskytte.
Det finnes i dag gode hjelpemidler for å gjennomføre fjernmøter. Kommunestyret vil som regel kunne sammenkalles med kort varsel. Det skal derfor en del til for at det er nødvendig at kommuneoverlegen treffer hastevedtak. For den enkelte kommuneoverlege kan det være et fordel at vedtaket er fattet av kommunestyret, og ikke av legen personlig.
Sist oppdatert: 21.4.2021.
Arbeidstid
Som ansatt lege i kommunen har du ukentlig arbeidstid på 37,5 timer i en fulltidsstilling.
Alt pålagt arbeid utover avtalt arbeidstid regnes i utgangspunktet som overtid, og du vil ha krav på et overtidstillegg for det. I KS-området er dette 50 % overtid fram til kl. 21, 100 % fra kl. 21 til 06, og 133 1/3 % for overtidsarbeid utført på helge- og høytidsdager mm. I Oslo kommune er det 100 % for alt arbeid på dag- og natt, og 133 1/3 % for overtidsarbeid på helge- og høytidsdager.
Vilkårene for overtid er regulert i arbeidsmiljøloven § 10-6. Overtid kan bare pålegges hvis det er et "særlig og tidsavgrenset behov" for det. Planlagt overtid eller fast avtale om overtid er ikke tillatt.
Med «særlig og tidsavgrenset behov» menes det for eksempel:
- fravær som gir underbemanning og forstyrrer den daglige driften
- fare for at anlegg, maskiner, råstoffer eller produkter kan ta skade
- uventet arbeidspress
- særlig arbeidspress på grunn av sesongmessige svingninger eller mangel på arbeidskraft med spesiell kompetanse
Dersom det er et særlig og tidsavgrenset behov, kan arbeidsgiver pålegge overtidsarbeid i inntil:
- 10 timer i løpet av 7 dager.
- 25 timer i løpet av 4 sammenhengende uker.
- 200 timer i løpet av 52 uker.
Før overtidsarbeid iverksettes skal arbeidsgiver, om mulig, drøfte nødvendigheten av dette med arbeidstakernes tillitsvalgte.
Vi i Avdeling for jus og arbeidsliv får mange henvendelser fra kommuneoverleger/bydelsoverleger som under koronapandemien har arbeidet langt utover avtalt arbeidstid, uten å ha fått kompensert for dette. Spørsmålene dreier seg både om kompensasjon for arbeidet som har blitt gjort, og for hvordan arbeidet skal organiseres/kompenseres fremover (rett til overtid, inngåelse av lokal tariffavtale mv.).
For mer informasjon om dine rettigheter og forslag til løsninger, viser til vårt medlemsbrev av 30. november 2020.
Ta kontakt med oss på legeforeningen@legeforeningen.no dersom du har spørsmål eller ønsker rådgivning.
Sist oppdatert: 30.04.2021
Mange kommuneoverleger har stillinger som er definert som "særlig uavhengig stilling" eller “ledende stilling” etter arbeidsmiljøloven § 10-12.
Arbeidstakere i ledende eller særlig uavhengig stilling er i stor grad unntatt fra arbeidsmiljølovens vernebestemmelser om hvor lenge man kan arbeide hver dag og hver uke. Mange i slike stillinger har ikke rett til overtidsbetaling. Men også kommuneoverleger som har slike stillinger skal sikres en forsvarlig arbeidstidsordning, og det er arbeidsgivers plikt å sørge for dette.
Under koronapandemien har mange kommuneoverleger med ledende eller særlig uavhengig stilling jobbet langt mer enn det som er rimelig å anse som en del av stillingen og forutsetningen for arbeidsavtalen. Arbeid i beredskapsordninger/vaktordninger eller andre prekære oppgaver som ikke har kunnet vente, gjør at fleksibiliteten som nettopp ligger i ledende eller særlig uavhengig stilling ikke er til stede. Slikt arbeid mener vi ikke kan anses som en del av stillingen, og må derfor gi arbeidstakeren rett til kompensasjon, i tillegg til totallønnspakken som en ledende eller særlig uavhengig stilling i utgangspunktet bygger på.
Det er ulike behov blant kommuneoverlegene i denne situasjonen. Nedenfor har vi listet opp ulike alternativer, og vi anbefaler at du tar opp situasjonen med kommunen:
- Ta opp din arbeidssituasjon med din leder. Kommunen har et ansvar for at du har et fullt forsvarlig arbeidsmiljø - og trenger å bli minnet om dette ansvaret. Denne ekstraordinære situasjonen vil kunne vare lenge, og det er derfor avgjørende at dere sammen finner en ordning som gjør at du får tilstrekkelig hvile til at du kan utføre jobben over tid.
- Dersom arbeidstiden går langt ut over det normale, vil det være grunnlag for å diskutere økt avlønning / overtidsbetaling / kompenserende hvile (avspasering/fri senere) med arbeidsgiver nå. Ta kontakt med arbeidsgiver om dette – gjerne med bistand fra tillitsvalgt. Den økte innsatsen kan også være et argument for høyere lønn i neste lønnsoppgjør.
For mer informasjon om dine rettigheter og forslag til løsninger, viser til vårt medlemsbrev av 30. november 2020.
Ta kontakt med oss på legeforeningen@legeforeningen.no dersom du har spørsmål eller ønsker rådgivning.
Sist oppdatert: 30.04.2021
Med ledende stilling er det en forutsetning at arbeidstakeren har et særlig ansvar eller kan treffe selvstendige avgjørelser i et større omfang. Lederstillingen må også innebære at arbeidstakeren vurderer og avgjør behovet for egen arbeidsinnsats, og selv kan kontrollere egen arbeidstid.
Med særlig uavhengig stilling menes arbeidstakere som ikke har direkte lederfunksjoner, men som likevel har stillinger som er overordnede og ansvarsfulle. Dette dreier seg om arbeidstaker som selv prioriterer sine oppgaver. De bestemmer selv hva de skal gjøre, hva som skal delegeres til andre og når og hvordan arbeidet skal gjøres.
Sist oppdatert: 31.8.2020.
Som kommuneoverlege vil du på grunn av koronautbruddet kunne bli ilagt arbeidsplikt etter to lover – smittevernloven og helseberedskapsloven. Les mer om dette her.
Sist oppdatert: 4.4.2020.
Har du spørsmål/trenger hjelp til å vurdere om hvilke rammer som gjelder for deg som kommuneoverlege, kan du sende inn en henvendelse med en kort beskrivelse av saken til oss på legeforeningen@legeforeningen.no, så tar en av våre jurister kontakt så fort som mulig.
Sist oppdatert: 4.4.2020.