Engasjementet omfatter fagutvikling, legers yrkesutøvelse og arbeidsforhold og problemstillinger knyttet til etikk og menneskerettigheter. Det fagmedisinske arbeidet er knyttet opp mot Legeforeningens fagmedisinske foreninger og spesialitetskomiteer. Legers yrkesutøvelse og arbeidsforhold er knyttet opp til tre av Legeforeningens yrkesforeninger.
European Union of Medical Specialists (UEMS) er en paraplyorganisasjon for de fagmedisinske foreningene som arbeider med fagutvikling og harmonisering av spesialistutdanningen på europeisk nivå.
Representanter for de fagmedisinske foreningene i Legeforeningen deltar i arbeidet i de respektive sections and boards under UEMS, mange aktivt og i sentrale roller. Utveksling av faglige standpunkter og syn på kvalitetskrav bringes inn i justering og forbedring av norske spesialistregler via de fagmedisinske foreningene og spesialitetskomiteene.
Flere av de norske fagmedisinske foreningene har i tillegg til å delta i UEMS medlemskap i og sterk tilknytning til europeiske fagmedisinske foreninger som organiserer spesialister og leger under utdanning innen deres spesialitet. Organisasjonsmessig likner de europeiske foreningene på Legeforeningen, men virkeområdene er fagutvikling og faglige retningslinjer, felles europeisk standard for spesialistutdanning («core curriculum»), spesialisters etterutdanning, nettverksbygging ved årlige vitenskapelige kongresser og fagtidsskrifter. Flere norske leger innehar viktige posisjoner i europeiske hovedstyrer og underavdelinger. Europeiske fagmedisinske foreninger arbeider også for å påvirke EU og nasjonale organer for å fremme bedre helse innen eget fagområde. Videre samarbeider de med sin underseksjon i UEMS, blant annet om kreditering av utdanning (EACCME). Samarbeid på allmennmedisin-området er nærmere omtalt her.
Yngre legers foreningen (Ylf), Overlegeforeningen (Of) og Allmennlegeforeningen (Af) samarbeider med tilsvarende yrkesforeninger på europeisk nivå.
EJD samler de yngre legene i Europa, og har mer enn 400 000 medlemmer. Organisasjonen tar opp temaer som spesialisering, arbeidsvilkår, god tilrettelegging for gravide leger, helseledelse og arbeidsbelastning. Yngre legers forening er medlem av EJD og møter på deres generalforsamlinger.
AEMH organiserer europeiske overleger I sykehus. AEMH har møtes én gang årlig. Organisasjonen tar opp saker av felles interesse for overleger i sykehus. Overlegeforeningen bidrar aktivt i møtene med aktuelle saker fra Norge.
European Union of General Practitioners (UEMO) samler allmennlegeforeningene i Europa. Allmennlegeforeningen har to delegater til UEMO. Organisasjonen har flere arbeidsgrupper som jobber med ulike utfordringer for allmennmedisinen på europeisk nivå. Viktigste sak er fortsatt godkjenning av spesialiteten allmennmedisin i EU på lik linje med andre spesialiteter, harmonisering av krav til videre og etterutdanning, migrasjonsutfordringene og områder knyttet til tverrfaglighet og forebyggende medisin.
Gjør kloke valg er en norsk versjon av den globale "The Choosing Wisely Initiative" som ble til i USA i 2012. Kampanjen har som hensikt å redusere unødvendig helsehjelp (medisinsk overaktivitet), til det beste for pasientens helse.
Tidsskriftet New England Journal of Medicine hadde to år tidligere utfordret amerikanske leger til å lage en topp 5-liste over diagnostiske tester eller behandlinger innen egen spesialitet som pasientene har lite eller ingen nytte av. American Board of internal Medicine (ABIM) Foundation publiserte topp 5-anbefalinger for de respektive fagene, og lanserte så kampanjen "Choosing Wisely" med en egen nettside. Kampanjen har siden utviklet seg til en internasjonal bevegelse med lignende kampanjer i over 20 land. Den globale Choosing Wisely-kampanjen har fem grunnprinsipper, som også Den norske legeforening har sluttet seg til:
Den norske legeforening var initiativtakerne til Gjør kloke valg-kampanjen i Norge, og er også med på internasjonale "round-table meetings", der ulike land fra hele verden med Choosing Wisely-kampanjer deltar.
World Medical Association (WMA) er en internasjonal og uavhengig sammenslutning av legeforeninger, og representerer således leger over hele verden. WMA arbeider med menneskerettigheter, legeetiske og forskningsetiske spørsmål, men også med mer generelle spørsmål knyttet til helsetjenesten og samfunnet.
Den norske legeforening har siden den første generalforsamlingen i WMA i september 1947 deltatt aktivt i foreningens arbeid.
WMA ble dannet på bakgrunn av enkelte legers misbruk av medisinsk kunnskap under 2. verdenskrig.
De tre deklarasjonene som har fått mest internasjonalt gjennomslag, er Geneve-erklæringen også kalt den moderne hippokratiske ed, Tokyo-erklæringen mot legers deltakelse i tortur og Helsinki-erklæringen om biomedisinsk forskning på mennesker.
Comité Permanent des Médecins Européens (CPME) er en sammenslutning av europeiske legeforeninger. CPME jobber primært opp mot EU-systemet og er en viktig inngang for Legeforeningen til debatter om felleseuropeisk regelverk og politikkutvikling.
The European Association of Science Editors (EASE) er et felleskap for redaktører fra hele verden. Organisasjonen jobber for å øke kvaliteten på vitenskapelig redigering. Sjefredaktør i Tidsskriftet, Are Brean, er medlem av EASE og sitter i redaksjonsrådet i medlemstidsskriftet EASE Digest.
Committee on Publication Ethics (COPE) er en internasjonal organisasjon som jobber for vitenskapelig integritet, blant annet ved å lage publiseringsetiske anbefalinger og opplæringsmateriell, og ved å gi råd til sine over 13 000 medlemmer, hovedsakelig tidsskrifter og forlag. Tidsskriftet er medlem, og vitenskapelig redaktør Siri Lunde Strømme er medlem av Council.
Legeforeningen er med i
Norsk medisinstudentforening (Nmf) er medlem av International Federation of Medical Students' Associations (IFMSA), som forener 1,3 millioner medisinstudenter fra 136 ulike land. IFMSA jobber med folkehelse, seksuelle og reproduktive rettigheter, medisinsk grunnutdanning, menneskerettigheter og fred, klinisk og forskningsutvekling. Nmf sender to delegasjoner årlig til å delta på IFMSAs General Assembly. Gjennom IFMSA deltar Nmf på et internasjonalt, europeisk og nordisk nivå.
MedHum er medisinstudentens humanitæraksjon, og er Norges største humanitære studentaksjon. Hvert partallsår arrangerer MedHum aksjon for å samle inn penger til humanitære prosjekter med fokus på lav- og mellominntektsland, og forebyggende helsearbeid.
Hva synes du om denne siden? Gi oss tilbakemelding