Allmennmedisin
Veiledningsgrupper
Informasjon om veiledningsgrupper i allmennmedisin for deltagere og veiledere.
I spesialistutdanningen i allmennmedisin er det obligatorisk å gjennomføre et spesifikt 2-årig utdanningsprogram som innebærer deltakelse i veiledningsgruppe. Arbeidet i veiledningsgruppene er i hovedsak rettet mot problemstillinger legene står overfor i sitt eget arbeid.
Veiledningsgruppene møtes enten tre timer annenhver uke eller seks timer hver fjerde uke, avhengig av geografi og arbeidssituasjon. Deltakerne må påregne en del arbeid mellom møtene, da mesteparten av læringen i gruppen forventes å skje ved egen og felles innsats.
Det forventes at deltakerne følger sin gruppe fra start til slutt. Hvis man på grunn av flytting eller av annen årsak avbryter deltakelsen, vil koordinatorene være behjelpelige med å finne en ny gruppe, men dette kan ta tid.
Fyll ut elektronisk påmeldingsskjema.
Kandidatene må påregne noe ventetid fra de melder seg på og til de blir tildelt plass i en gruppe. Deltakerne vil prioriteres etter hvor langt de er kommet i spesialistutdanningen – det er derfor viktig å fylle ut skjemaet så fullstendig som mulig.
Deltakeravgiften er kr 14 000 fordelt over to år. Deltakere som slutter i gruppen etter mer enn 10 timer, må betale avgift for hele året. Avgiften kan søkes dekket fra Utdanningsfond II.
Reise- og oppholdsutgifter som overstiger 5.000 kroner for hele programmet, kan også søkes dekket av Utdanningsfond II. Søknaden må vedlegges originalbilag for de utgiftene kandidatene selv har dekket. Det må søkes seinest 3 måneder etter at gruppa er avsluttet. Ved flytting i veiledningsperioden forutsettes det at kandidatene bytter gruppe, dersom reiseutgiftene skal dekkes. Koordinatorene kan gi bistand med dette. Unntakstilfelle vil kunne vurderes særskilt.
Bruk følgende skjema for refusjon:
Håndboken brukes aktivt i gruppene. Det anbefales å lagre PDF-filen på egen datamaskin. Ved å gjøre dette kan man enkelt markere tekst og legge inn kommentarer i boken for senere bruk. Last ned håndbok for veiledningsgrupper.
Gruppen skal gå over to år og ha en varighet på 120 timer. Det godtas maksimum 10% fravær. Minst ett år må gjennomføres i sammenheng med minimum 50% stilling i åpen uselektert allmennpraksis.
Når veiledningsgruppen er ferdig, avslutter veileder gruppen ved å trykke på knappen "avslutt veiledningsgruppe". Veileder sender også en melding til veiledningsgrupper@legeforeningen.no med beskjed om at gruppen er avsluttet. Sekretariatet utsteder bevis for gjennomført gruppe til veileder og deltakere. Dette beviset brukes ved søknad om spesialistgodkjenning i allmennmedisin.
Metodeboken er laget for veiledere som leder veiledningsgrupper. Veiledning og gruppeledelse må trenes på for å bli god. Boken inneholder ulike metoder som anbefales å tas i bruk for å samle erfaringer, og prøvesamme metode flere ganger. Last ned Metodebok for veiledere i allmennmedisin.
Håndboken brukes aktivt i gruppene. Det anbefales å lagre PDF-filen på egen datamaskin. Ved å gjøre dette kan man enkelt markere tekst og legge inn kommentarer i boken for senere bruk. Last ned håndbok for veiledningsgrupper.
Lønn og kompensasjon for veiledere skal gå via Utdanningsfond I.
Veiledere honoreres med kr 1 300,- per veiledningstime. Det er ingen betaling for forberedelse og heller ikke praksiskompensasjon. I tillegg dekkes eventuelle reise- og oppholdskostnader i forbindelse med veiledningen. Satser for kjøring er p.t. kr 4,10 og passasjertillegget er kr 1,00 per passasjer.
Regning for honorar/reiseutgifter fylles ut på egne honorar-/reiseregningsskjema eller faktura og sendes sekretariatet innen tre måneder etter veiledningsmøtet. Presenslistene føres elektronisk så snart møtet er gjennomført, og før veileder sender inn regning eller faktura. Det anbefales å sende inn regning etter hvert møte og ikke senere enn 3 måneder etter avsluttet møte.
Bruk følgende skjema for honorar og utlegg.
Regning sendes enten som selvstendig næringsdrivende med korrekt faktura, eller som honorarkrav hvor det trekkes skatt og Legeforeningens skjema kan benyttes. Sykmeldingsrettigheter som lønnsmottaker anvendes ikke her.
Evt. kvitteringer må vedlegges. Regningsskjemaet må signeres før det sendes inn, ellers blir det returnert!
Fra 01.09.2020 endrer vi adresse for mottak av innkommende fakturaer. Dette for å sikre en bedre og mer effektiv fakturabehandling og samtidig forenkle vår drift.
Vi oppfordrer alle leverandører om å sende fakturaer til oss i EHF billing 3.0 format (elektronisk handelsformat)/Peppol Bis billing 3.0 format. Våre rutiner skal sikre en bedre og mer effektiv behandling av leverandørfakturaer. Krav om elektronisk fakturahåndtering er i samsvar med statlige retningslinjer, og noe de fleste bedrifter ønsker.
Endringen gjelder for følgende selskap:
Den norske legeforening
Postboks 1152, sentrum
0107 OSLO
Organisasjonsnummer: 960474341
Dersom dere ikke har mulighet til å sende oss faktura på EHF/Peppol bis format kan faktura sendes i PDF format som vedlegg til epost.
Innsending av faktura som vedlegg til e-post
Eventuelle spørsmål kan rettes til: mette.forsberg@legeforeningen.no
For hver gruppe har veileder et litteraturbudsjett på 3 000 kr. til bruk for innkjøp av bøker, abonnement på et tidsskrift flip-over og papir.
Ved innkjøp av nettbrett/ videokamera o.l er det egne skatteregler som anvendes. For nærmere informasjon ta kontakt med veilederkoordinator.
Presenslister for gruppemøter og gruppedeltakere registreres elektronisk av veileder ved innlogging på legeforeningen.no, under "Min profil". For å bli registrert som veileder må saksbehandler i Legeforeningens sekretariat gjøre dette i medlemssystemet. Ved mangel på tilgang kan epost sendes sende en epost for å bli registrert med riktig rolle (veileder) for en veiledningsgruppe.
Last ned brukerveiledningen for elektronisk registrering av presenslister her: Presenslister - Brukerveiledning for Veileder i veiledningsgrupper
Dersom nye deltakere tas opp i gruppen, må veileder melde fra til sekretariatet, slik at de kan få tilsendt materiale og bli fakturert for veiledningsavgiften. Det er også viktig å melde ofra om kandidater som slutter i gruppen, slik at de ikke blir fakturert unødvendig.
Gruppen skal gå over to år og ha en varighet på 120 timer. Det godtas maksimum 10% fravær.
Når veiledningsgruppen er ferdig, avslutter veileder gruppen ved å trykke på knappen "avslutt veiledningsgruppe". Veileder sender også en melding til veiledningsgrupper@legeforeningen.no med beskjed om at gruppen er avsluttet. Sekretariatet utsteder bevis for gjennomført gruppe til veileder og deltakere. Dette beviset brukes ved søknad om spesialistgodkjenning i allmennmedisin.
Hvert år inviteres alle veiledere til en samling for å dele erfaringer, få faglig påfyll og sosialisering med andre veiledere.
Ruth Skolseg, seksjon for utdanning
Tlf.: 41 70 11 24
Organiseringen av veiledningsgrupper og utdanning av nye veiledere utføres av Legeforeningens veilederkoordinatorer, som selv er fastleger og veiledere.
Til veilederutdanningen tas det annet hvert år opp et kull på 20-30 deltakere som følger hverandre gjennom tre firedagers kurssamlinger med ca. ett års mellomrom. Programmet har progresjon over tre trinn, slik at deltakerne følger hverandre gjennom hele programmet. Deltakerne lærer moderne prinsipper for gruppebasert voksenpedagogikk gjennom praktisk gruppearbeid ispedd korte teoriforelesninger.
Kursene ledes av Legeforeningens veilederkoordinatorer sammen med en pedagog med spesialkompetanse på dette feltet. Kursene kvalifiserer for å veilede grupper i spesialistutdanningen.
Les mer om Legeforeningens utdanning av veiledere i allmennmedisin.
Deltakerne på veilederutdanning er spesialister i allmennmedisin. De blir valgt ut av Legeforeningens veilederkoordinatorer etter en særskilt prosess basert på referanser og personlig egnethet. Vanligvis tas det opp et nytt kull hvert 3. år.
For å søke om godkjenning som veileder i allmennmedisin må man ha gjennomført utdanningstrinn 1-3 i veilederutdanningen og veiledet en egen veiledningsgruppe over to år.
Søknad om godkjenning som veileder, med kopi av kursbevisene for gjennomført trinn 1-3 i veilederutdanningen og diplom for første veiledningsgruppe sendes til Legeforeningen enten per e-post til legeforeningen@legeforeningen.no, eller per brevpost:
Den norske legeforening
Enhet for utdanning - drift
P.b. 1152 sentrum
0107 Oslo
Etter at søknaden har vært forelagt spesialitetskomiteen behandles den av sentralstyret.
Hva synes du om denne siden? Gi oss tilbakemelding