Høstmøte 2021: Strukturert beskrivelse av MR håndledd

Volker Lapczynski, overlege, Unilabs Røntgen Fredrikstad holder foredrag på Radiologisk Høstmøte 2021.
bilde av Volker
Dr. Volker Lapczynski, overlege, Unilabs Røntgen Fredrikstad

Tittel: MR Håndledd - Sjekkliste
Sesjon: MSK, torsdag 28. oktober kl 1555 - 1715
Moderator: Kaja Johannson Ødegaard, Lovisenberg
Rom: Agora 1+2, Clarion Hotel Oslo

Alle bruker en eller annen form for «sjekkliste» i hverdagen. En handleliste, en pakkeliste eller en huskeliste til hjerte- og lungeredning. Ikke nødvendigvis er alle lister nedskrevet på papir. Men ved høyt stress, ikke fungerende data eller annen akutt hendelse er en god gammeldags nedskrevet liste nyttig. Slike lister med hjerte- og lungeredningsalgoritme henger derfor på veggen i alle sykehus og legevakter — (30:2).

Siden 1935 brukes «sjekklister» ved hver eneste start og landing i luftfarten. Andrepiloten i US Airways flyging 1549 som landet på Hudson River brukte en papirsjekkliste under «landingen» 2009.

I legeyrket brukes det «sjekklister» bare av anestesileger i forbindelse med omfattende operasjoner. Volker Lapczynski forsøker å samle alle relevante muskel- og skjelettradiologibeskrivelser i en strukturert radiologisk sjekkliste. «Diktator» https://www.radiology.no/diktator/ er et forslag til en strukturert radiologisk beskrivelse av blant annet MR Håndledd med konsistent rekkefølge, presise korte formuleringer og bruk av standardiserte fagtermini — på norsk. 

Denne forelesningen vil belyse hvordan man beskriver MR håndledd med hjelp av en strukturert sjekkliste.

Velkommen!