Langsomt ble faget vårt eget

I 2022 er det ti år siden Norge fikk en egen spesialitet i rus- og avhengighetsmedisin. Det markerer Norsk forening for rus og avhengighetsmedisin (NFRAM) i disse dager med et eget festskrift.
NFRAM-logo
UTVIKLET EN NY SPESIALITET: Guri Spilhaug presenterte festskriftet på NFRAMs årsmøtekonferanse i Bergen denne uken. Foto: NFRAM

«Vi må kjenne vår historie og huske på hvor vi kommer fra. Vi må lytte til sannhetsvitner og ta vare på fortellingene. Norge er det eneste landet i verden med en egen hel-spesialitet i rus- og avhengighetsmedisin. Det er ikke mindre enn oppsiktsvekkende. Det å utvikle en ny medisinsk spesialitet for leger er ikke hverdagskost. Hvordan skjedde det?»

Slik åpner festskriftet, «Langsomt ble faget vårt eget», om hvordan Norge fikk en egen spesialitet i rus- og avhengighetsmedisin. 22. juni 2012 besluttet regjeringen å opprette spesialiteten. Det skjedde i stortingsmeldingen «Se meg». Festskriftet er ført i pennen av Guri Spilhaug, tidligere leder av NFRAM og en av pådriverne i arbeidet for opprettelsen av spesialiteten.

I festskriftet beskriver Spilhaug prosessen som ledet frem til den politiske beslutningen, og det påfølgende arbeidet med å godkjenne regelverket og kravene i spesialistutdanningen. Spilhaug deler også historiske betraktninger samt viktige hendelser som fikk betydning for rus- og avhengighetsmedisin.

På årsmøtekonferansen til NFRAM i Bergen denne uken markeres jubileet for den ti år gamle spesialiteten.