Adventsprat med Lars Lien

Høsten har vært travel for lederen av Norsk psykiatrisk forening. Kronikker, debatter og deltakelse i møter og arbeidsgrupper har fylt opp kalenderen. Lars Lien er glad for å ha et aktivt styre omkring seg, og ser på styrets tur til London som et høydepunkt denne høsten.
Bilde av Lars Lien.
Besøk på Stortinget er en del av jobben for lederen i foreningen. Foto: Anne Kristine Bergem.

Tur til London

Noen måneder er gått siden styret i Norsk psykiatrisk forening besøkte London og Royal College of Psychiatrists. Besøket er omtalt i «Styretur til London». Lien forteller at styret stadig kommer tilbake til erfaringer fra turen.

- Det var svært inspirerende å møte kolleger fra Royal College of Psychiatrists. De får til veldig mye, både i bredden og dybden. Vi har mye å lære av dem.

En idé Lien og styret har tatt med seg tilbake, er å arbeide systematisk for å styrke samarbeidet med Norsk forening for barne- og ungdomspsykiatri og Norsk forening for rus- og avhengighetsmedisin.

- Vi i disse tre foreningen har mye å lære av hverandre og jeg tror vi vil ha nytte av å jobbe tettere sammen. Det gjør de i England.

Levering av «Forenkle og forbedre»

Lars Lien er også en av dem som satt i ekspertutvalget som så på tematisk organisering av psykisk helsevern. Utvalget ble ledet av psykiater Benedicte Thorsen-Dahl og psykiater Ragnar Nesvåg var utvalgets sekretær. Rapporten ble levert tidligere i høst.

- Benedicte og Ragnar ledet utvalgsarbeidet på en utmerket måte, og hele prosessen var både morsom og lærerik. Vi fikk innblikk i ulike måter psykisk helsevern drives på gjennom besøk og møter rundt om i landet.

Lien er stolt over resultatet.

- Utvalget kom fram til anbefalinger som jeg tidligere har vært med på å diskutere med blant annet kolleger i styret i Npf. Vi må jobbe mere med tidlig avklaring, pasientene må komme til rett sted og vi må bli mere bevisste med tanke på hvem som trenger avansert behandling og hvem som kan ha nytte av behandling på et lavere nivå.

I utvalget ble det også diskutert at nærhet til tjenesten må nedprioriteres til fordel for kvalitet og gode fagmiljøer.

Lars Lien er spent på hvordan rapporten følges opp i tiden som kommer.

- Det har vært lite rabalder omkring forslagene våre. Jeg undres om det betyr at innholdet er litt tamt eller om det faktisk er et uttrykk for at mange er enige. Det vil tiden vise.

Orale helsetjenester i sykehus

Norsk psykiatrisk forening har denne høsten vært invitert inn i en arbeidsgruppe om orale helsetjenester i sykehus. Det er helsedirektoratet som er vertskap.

- Det er fint at vi blir invitert inn i arbeid som ikke har psykiatri som hovedtema. Mennesker med psykisk lidelser er jo også i behov for mange andre tjenester i resten av helsevesenet.

Lien mener det er Npfs ansvar å sørge for at mennesker med psykiske lidelser får den oppfølgingen og hjelpen de trenger.

- Vår oppgave blir å minne om «vår» pasientgruppe slik at de ikke blir glemt.

Underholdning eller fagutvikling

Lars Lien har vært invitert til en rekke arrangementer denne høsten

- Ja, jeg tror jeg har vært med på fem eller seks arrangementer. Det er hyggelig og morsomt at vi blir invitert.

«Mista en følger, men fant meg sjæl» med ADHD-foreningen, debatt om pilleskam i regi av Erfaringskompetanse og debatt på Schizofrenidagene er blant arrangementene Lien har deltatt i.

- Av og til får jeg en følelse av å være i underholdningsbransjen. Jeg er litt usikker på hva som kommer ut av disse debattene. Men det er uansett skjerpende for min egen del å delta i slike diskusjoner med tanke på argumentasjonen for mine/våre synspunkter.

Lien deltok også på Kontrollkommisjonskonferansen 16. november.

- Det var spennende å være der. I etterkant kom det et debattinnlegg fra blant annet Mental helse og LPP som vi svarte på. Vi støtter samtykkeutvalgets forslag til lavere beviskrav ved vurdering av samtykkekompetanse fordi vi mener det vil gjøre det mulig å gi bedre behandling og forhindre at mennesker med alvorlig psykiske lidelser blir svingdørspasienter.

Den offentlige debatten

Opptrappingsplanen for psykisk helse har vakt mye engasjement og debatt. Både på åpningen av nytt bygg på Lovisenberg og på Schizofrenidagene var Opptrappingsplanen et tema.

- Det blir spennende å se hva regjeringen gjør videre og hvordan planen følges opp. Det er lovet at antallet senger i psykisk helsevern ikke skal reduseres. Det er også lagt mye ansvar til kommunene. Hva vil de gjøre? undrer Lien.

Lien har vært intervjuet i magasinet Psykisk helse, han har skrevet kronikker, debattinnlegg og hatt en artikkel på trykk/nett i BJPsych International sammen med nestleder i Npf, Solveig Klæbo Reitan.

Han har vært i Dagsnytt 18 og i nyhetssendinger, gjestet Npfs egen podcast, Psykiateren, og skrevet i Tidsskriftet om vold og drap i psykisk helsevern sammen med skandinaviske kolleger.

Et nytt innlegg i Tidsskriftet, denne gangen sammen med styremedlem Shahram Shaygani er på trappene.

- Det er godt å ha et styre som er engasjert. Lederjobben hadde vært helt annerledes dersom jeg ikke hadde et kompetent og aktivt styre.

De gangene Lien selv ikke kan stille i Dagsnytt 18, samarbeidsmøter eller andre arrangementer, stiller andre styremedlemmer opp. Solveig Klæbo Reitan var å se på skjermen i forbindelse med en debatt om samtykkekravet.

Møte med utvalgslederne 7. desember

Nå ser Lien fram til det halvårlige møtet med lederne av de mange utvalgene i Npf.

- Det er alltid fint når styret møter utvalgslederne. Vi samles til felles diskusjoner og faglig fellesskap før sommeren og før jul. Det er et viktig møtepunkt. I år tenker vi kommer til å snakke sammen om hvordan vi skal jobbe videre med tematikken knyttet til medisiner og pilleskam, men det blir vel ett av flere viktige temaer.

På agendaen står også psykiaterrollen og hva en psykiater er og skal være i dagens og framtidas psykiske helsevern. «The seven competencies of a psychiatrist» er også tema for neste nummer av The Nordic Psychiatrist som kommer før jul.