Julehilsen fra Norsk psykiatrisk forening

Lars Lien, leder i Norsk psykiatrisk forening, ønsker alle medlemmer og andre som er engasjert i psykiatri, en riktig god jul med en oppsummering av året som har gått og visjoner for 2024.
En riktig god jul ønskes alle fra Norsk psykiatrisk forening. Foto: Sandra Seitamaa, Unsplash
En riktig god jul ønskes alle fra Norsk psykiatrisk forening. Foto: Sandra Seitamaa, Unsplash

Kjære kolleger,

Det nærmer seg jul, og det er tid for å oppsummere hva vi har fått til det siste året. Jeg har alltid tenkt at målet er - og det vi skal måles etter - er i hvilken grad vi har klart å gjøre livet bedre for mennesker med psykiske lidelser. Og da er det ikke synlighet i media eller antallet saker vi har produsert som er viktig, men de gode møtene mellom oss som behandlere og pasientene. For at det skal være mulig å ha de gode møtene, må det tilrettelegges for det. Det betyr at vi som leger også må arbeide med faglig og politisk påvirkning.

Sett i det lyset, var gjennomslaget Npf fikk i Helse- og omsorgskomiteen for økt satsning på somatisk helse, inkludert munnhelse, en viktig seier. Resultatet kom etter langt og godt arbeid og samarbeid med andre aktører for å vise det store gapet i levealder mellom mennesker med psykiske lidelser og resten av befolkningen. Norske psykiatere har sammen med andre bidratt med viktig forskning i denne sammenheng, og også bidratt med å finne gode løsninger på hvordan få mer likeverdige helsetjenester.

Det er viktig at vi jobber videre med forskning og kvalitetsutvikling i faget vårt. Psykiatere bør ha en faglig lederrolle. Da må vi holde oss oppdatert på ny forskning, og aller helst også delta i forskning selv. Jeg er selv forsker, og ser hvor vanskelig det er blitt å rekruttere psykiatere og LIS til slik aktivitet. Vi må legge forholdene bedre til rette for at flere kan delta i gode kliniske forskningsprosjekter. Flere internasjonale artikler etterlyser blant annet legers egen innsats i arbeidet med å utvikle både nye legemidler og andre verktøy for å bedre behandlingstilbudet: Les mer på Pubmed og JAMA network.

I tillegg til forskning er også kvalitetsutvikling viktig. Vi trenger, og har ventet lenge på, et kvalitetsregister innen psykisk helse. Det er noen gode ansatser fra Lovisenberg med LOVePROM som nå breddes ut til flere sykehus. I tillegg har alderspsykiatrien utviklet et ECT-register som bidrar til å kvalitetssikre ECT-behandlingen. I den forbindelse vil jeg minne om ECT-registerseminaret i Bergen i februar. Les mer hos Helse Bergen.

Hvis noen av Npfs medlemmer har lyst til å øke kompetansen sin innen e-helse og teknologi, er det mulig å søke stipend til Konferansen HIMSS24, som er verdens største konferanse og utstilling av helseteknologi. Den finner sted i Orlando, 11.–15. mars 2024. Les mer og søk stipend.

Vi mangler fortsatt en helhetlig etterutdanning for psykiatere i Norge. Npf sitt etterutdanningsutvalg har undersøkt behovene og ønskene for kurs og andre tiltak som kan bidra til nødvendig læring gjennom hele karrieren. Styret ønsker å lage en plan for kurs og veiledning. I mellomtiden har vi flere gode steder der ny kunnskap kan hentes. Vi kan i den forbindelse tipse om siste nummer av The Nordic Psychiatrist som er verdt å lese.

Videre har den Europeiske psykiaterforeningen (EPA) tilbud om webinarer:

Opptak av to webinarer er tilgjengelige her:

Og sist, men ikke minst viktig, er foreningens nye podkastserie, «Psykiateren». Den har blitt svært godt mottatt med lyttertall helt opp til over 900 for flere episoder. Ti episoder er publisert i høst, og ti nye episoder slippes ukentlig fra uke 1, 2024.Sammen med nettsiden vår med nye saker fra foreningen ukentlig, håper vi å bidra til at våre medlemmer kan holde seg faglig og samfunnsmessig oppdatert.

Bilde: Plakat av Psykiateren
Bilde: Plakat av Psykiateren

 

«Psykiateren» finner du på:

I et intervju på nettsiden vår i begynnelsen av desember oppsummerte jeg også noen høydepunkter fra styret i Npf denne høsten.

Styret i Npf var på besøk hos Royal College of Psychiatry tidligere i høst. Det var en lærerik og inspirerende tur. Foto: Melissa Weibell
Styret i Npf var på besøk hos Royal College of Psychiatry tidligere i høst. Det var en lærerik og inspirerende tur. Foto: Melissa Weibell

Så et par oppfordringer på tampen av året:

Vi har tidligere skrevet om behovet for fagkyndige meddommere. Gå inn her og se om dette er noe for deg. GI beskjed til npf@npf.legeforeningen.no i løpet av januar. 1.februar sendes Npfs første liste over til domstolsadministrasjonen og Hdir. Det er selvsagt mulig å melde seg også etter dette.

Så vil jeg minne om Veka 2024 som jeg anbefaler dere alle å melde dere på så raskt som mulig. Det er et spennende faglig og sosialt program, så jeg håper vi treffes i Stavanger i uke 11.

En måned etter er det den årlige Europeiske psykiaterforeningen sin konferanse som i 2024 er lagt til Budapest.

I juni samles vi i Riga for de nordiske og baltiske psykiaterforeningenes kongress. Håper begge steder kan bli et samlingsted for norske psykiatere.

Les også vedleggene under om UEMS fra de to norske delegatene, Morten Svendal Hatlen og Morten Selle.

Helt avslutningsvis oppfordrer jeg alle medlemmer til å lese intervjuer og aktuelle saker på våre nettsider og følge Npf på Facebook og Instagram.

Da gjenstår det å ønske dere alle en riktig god jul og godt nytt år.

Lars Lien ønsker alle en riktig god jul og et godt nytt år. Foto: Anne Kristine Bergem
Lars Lien ønsker alle en riktig god jul og et godt nytt år. Foto: Anne Kristine Bergem

Informasjon om UEMSfra Npfs to delegater:

Har du lyst til å bli Fellow of The European Board of Psychiatry?

Nytt fra UEMS Secion of Psychiatry

Union Européenne des Medécins Spécialistes (UEMS) representerer 50 spesialiteter i EU/EØS. Formålet med UEMS er harmonisering av utdanningskrav og innhold i spesialistutdanningene og sikre høyest mulig standard på spesialister og kvalitet for pasientene, uavhengig av hvor legespesialisten er utdannet. 

UEMS Section of Psychiatry er på en måte den europeiske spesialitetskomiteen i psykiatri, og er som vår hjemlige spesialitetskomite særlig opptatt av spesialistutdanningen (postgraduate medicine) og kvalitetssikring (quality of assurance) av spesialistutdanningen, i tillegg til spesialistenes etterutdanning (continous medical education, CME).

Norsk psykiatrisk forening har to delegater til UEMS Secion of Psychiatry: leder for Spesialitetskomiteen i psykiatri Morten Svendahl Hatlen og utnevnt av Styret Morten S. Selle (tidligere mangeårig leder av Spesialitetskomiteen i psykiatri).

Seksjonen har satt i gang et viktig prosjekt med å etabler en felles europeisk spesialisteksamen i psykiatri – European Board Examination in Psychiatry Project. Flerre andre spesialiteter har allerede en slik europeisk spesialisteksamen.

Prosjektet er et samarbeid mellom UEMS Psykiatriseksjonen, European Psychiatric Association (EPA) og European federation of psychiatric trainees (EFPT). Eksamenen vil være på engelsk og bestå av 100 MCQ fra alle relevante felter innen vårt fag. 

En psykiater med europeisk eksamen i psykiatri, Fellowship of the European Board of Psychiatry, vil være en psykiater som har kunnskaper i psykiatri i henhold til europeisk standard, som definert av UEMS, uansett hvilket land han eller hun har sin spesialistutdannelse fra. Målet er å lansere eksamensordningen i 2025. Mer informasjon kommer etter hvert. Følg også med i European Journal of psychiatry.

Videre arbeider UEMS Section of Psychiatry med å utarbeide en kunnskapsoversikt for psykoterapiopplæringen; særlig med tanke på læring og tilegnelse av psykoterapeutiske teknikker og ferdigheter.

Kunstig intelligens er også et tema, både for spesialistutdanningen og i pasientbehandling, og en uttalelse om bruken av KI/AI er underveis.

Et tips til alle LIS: EPA har mange gode nettbaserte læringsmoduler innen blant annet CBT, motiverende intervju, depresjon og suicidalitet; samt digitale resurser for telepsykiatri. EFPT har startet et tidsskrift som er ment som en publikasjonsmulighet for LIS.

I juni 2023 var UEMS´psykiatriavdeling på besøk i Oslo. Her på trappen til Frognerseteren. Foto: Anne Kristine Bergem
I juni 2023 var UEMS´psykiatriavdeling på besøk i Oslo. Her på trappen til Frognerseteren. Foto: Anne Kristine Bergem

Med vennlig hilsen

Morten S. Selle og Morten Svendal Hatlen

Styrets delegat og leder i Spesialitetskomitéen i psykiatri