Hvorfor ny ordning?
Den trekningsbaserte turnusordningen fra 1955 var ikke bærekraftig. Både søkere med norsk og annen europeisk bakgrunn stilte likt i en slik ordning grunnet EØS’ krav om «fri flyt av arbeidskraft i Europa». Derfor kunne alle leger med europeisk statsborgerskap melde seg på og få et nummer i trekningen om turnusplass i Norge. Det oppstod lange køer, og den søknadsbaserte turnusordningen var tenkt som en løsning på dette. Ved en søknadsbasert ordning ble arbeidsmarkedet for leger mer likt arbeidsmarkedet i andre yrkesgrupper. Det ble også lettere å stille krav til språkkunnskaper, som tidligere hadde vært et problem. Arbeidsgivere kunne også i større grad velge ut sine egne leger ut ifra lokale behov og preferanser.
Den nye ordningen
Den nye spesialistutdannelsen er tredelt. Del 1 er en obligatorisk felles plattform for alle som skal spesialisere seg i Norge, og erstatter i praksis turnustjenesten. Den etterfølges av en del 2 (kun for indremedisin og kirurgi) og del 3, som vil utgjøre spesialiseringen til de forskjellige legespesialitetene.
Autoriserte leger utdannet i et EU/EØS-land kunne frem til 1. januar 2019 bli tilsatt i en spesialiseringsstilling (LIS2/3) uten gjennomført LIS1.
